Winterslaap dieren Nederland

Winterslaap dieren Nederland

Winterslaap dieren Nederland, een winterslaap houden is naast het wegtrekken naar warmere landen een goede manier om de koude winter te overleven. Winterslaap dieren Nederland winterslaap bij dieren een fascinerend verschijnsel wat zeker onze aandacht verdient.

Winterslaap dieren Nederland

Winterslaap egel kikker vleermuis

Winterslaap, dieren in winterslaap zijn onder andere egels, kikkers en vleermuizen. Voordat het dier aan zijn winterslaap begint gaat het eerst een grote vetreserve aanleggen, het dier doet dit door een grote hoeveelheid voedsel te eten. De volgende stap is om een warme plek op te zoeken om lekker te kunnen slapen. Is het dier eenmaal aan zijn winterslaap begonnen dan daalt zijn lichaamstemperatuur zodanig dat de stofwisseling op zo’n laag tempo functioneert dat het dier maandenlang met zijn vetreserve toe kan. Om in het voorjaar als de temperaturen aangenamer worden zijn normale levensritme weer op te pakken en deel te nemen aan het gewone leven.

Winterslaap dieren Nederland

Winterslaap dieren Nederland winterslaap egel

Insecteneters hebben in de winter niet zoveel mogelijkheden om voedsel bij elkaar te zoeken, de egel is een insecteneter die dit probleem oplost door een winterslaap te houden. In het najaar zoekt de egel een aangename plaats om te kunnen overwinteren in bijvoorbeeld een ondiepe kuil of onder een flinke hoop bladeren waar het dier zich een klein beetje ingraaft om zo de winter slapend door te brengen om deze te kunnen overleven. De slaap van een egel is niet zo diep en het gevaar bestaat dan ook dat het dier al gewekt wordt op een zachte winterdag in December of Januari. Het dier komt uit zijn winterplaats en gaat er op uit als de egel zich te ver verwijderd van zijn schuilplaats kan een koude periode hem overvallen en fataal worden.

Winterslaap dieren Nederland

Winterslaap dieren Nederland kikker winterslaap

De kikker is een voorbeeld van een koudbloedig dier dat een winterslaap houdt. Koudbloedige dieren komen in de winter als het kouder wordt in noordelijke landen in problemen omdat zij hun warmte van buitenaf betrekken, een winterslaap houden is dan een oplossing. In de bodem van de sloot of van de plas waar ze in de zomer leven graven ze zich in de koudere tijd in om te kunnen overleven. Afgestorven waterplanten of bladeren die in het water terecht zijn gekomen zorgen vaak voor een extra bescherming tegen de kou. Op verschillende tijden in het voorjaar komen de kikkers weer tevoorschijn dat begint zo half Februari al met de bruine kikker gevolgd door de groene kikker begin April en eind April verschijnt de boomkikker. Ook padden houden een winterslaap, zij leven al vanaf de zomer op het land en zoeken hier in de herfst een plaats om in de winter kunnen verblijven. Padden planten zich voort in het water maar leven verder op het land, de voortplanting gebeurt in het voorjaar. Als men in het najaar een goede slaapplaats zoekt dan kan dit bijvoorbeeld onder een flinke hoop bladeren zijn of in een verlaten muizengang. In het voorjaar ontwaakt de pad om op weg te gaan naar zijn geboorteplaats, het water waar hij is geboren. Als de padden in het voorjaar massaal op weg gaan om hun geboorteplaats op te zoeken noemen we dit de paddentrek. Het drukke verkeer zorgt bij de paddentrek elk jaar voor zeer vele slachtoffers onder de padden.

Winterslaap dieren Nederland

Winterslaap dieren Nederland vleermuis winterslaap

Winterslaap dieren Nederland vleermuis winterslaap, de vleermuis is erg gesteld op een constante temperatuur. We vinden vleermuizen dan ook vaak in kelders, sluizencomplexen, bunkers en grotten die koel zijn in de zomer en relatief warm in de winter. Deze plaatsen gebruikt de vleermuis ook om zijn winterslaap te houden, hij weet hier goed de weg en hangt soms jarenlang iedere winter op de zelfde plaats te slapen. Onder de vleermuizen zijn er ook soorten die geen winterslaap houden maar wegtrekken naar warmere plaatsen.

Winterslaap dieren Nederland

Winterslaap dieren Nederland de adder

Ook de adder die de enige gifslang is die in Nederland voorkomt is een koudbloedig dier dat in de winter een winterslaap houdt. De adder geniet van de temperaturen van voor – en najaar, is in de zomer enkel actief op uren als het niet echt warm is zoals ’s morgensvroeg en ’s avonds en als het in de winter koud word houd het dier een winterslaap. Bij adders komt het voor dat meerdere exemplaren samen een winterslaap houden, in het voorjaar worden de adders van het mannelijke geslacht enkele weken eerder actief dan de vrouwelijke.

Winterslaap dieren Nederland

Vlinders en hun winterslaap

De kleine vos is een vlindersoort waarbij de volwassen vlinder in winterslaap gaat, van de meeste vlinders is echter bekend dat ze als rups of ei overwinteren. Dit betekend dat de volwassen vlinders sterven voordat de winter begint. Voor volwassen vlinders die een winterslaap houden is een strenge winter minder gevaarlijk dan een kwakkelwinter. Tijdens een kwakkelwinter kan het voorkomen dat de vlinders vroegtijdig worden gewekt door milde temperaturen, helaas is het zo dat te vroeg uit hun winterslaap ontwaakte vlinders door het gebrek aan voedsel meestal sterven. Winterslaap dieren Nederland interessant om hier wat meer over te weten.

Bron : http://artikelsschrijven.nl/2012/winterslaap-dieren-nederland/

Plaats een reactie