Groenten recepten van diverse groentesoorten klaar gemaakt op verrassende manieren. 6 heerlijke groente gerechten met ingredienten en hoe ze klaar te maken.
Groenten recepten: groente recepten en recepten met gegrilde groenten
- Vegetarische en Italiaanse gerechten
- Gebakken venkel of finocchi al forno
- Uien met balsamico azijn en rozemarijn of cipolle al balsamico
- Koolrabi met tijm of cavolo rapa al timo
- Verse toast met tomaat of bruschetta ai pomodori
- Verse toast met paprika of bruschetta ai peperoni
- Aubergine met peterselie en knoflook
Vegetarische en Italiaanse gerechten
Diverse gerechten in dit artikel zijn uitermate geschikt voor de vegetarier. bij de Italiaanse recepten staat de Italiaanse naam achter de Nederlandse titel.
Gebakken venkel of finocchi al forno
Dit gerecht is voor 4 personen.
Ingrediënten:
- 600 g venkel
- 200 g cherrytomaten
- 2 eetlepels olijfolie
- 5 g basilicum
- 1 theelepel zeezout
- 1 snufje gemalen zwarte peper
Bereiding van de gebakken venkel of finocchi al forno
De venkelknol wassen, uit laten druppen en in dunne schijven snijden. 10 minuten in kokend water laten blancheren. De oven voorverwarmen op 200 °C. De cherrytomaten wassen en door de helft snijden. Een vuurvaste schaal insmeren met olijfolie, de venkelschijven en de tomaten erin leggen en op smaak brengen met zout en peper. Hierna 10 minuten bakken op 200 °C. De basilicum fijnmaken en de klaar gebakken venkelschijven hiermee bestrooien.
Uien met balsamico azijn en rozemarijn of cipolle al balsamico
Dit gerecht is voor 4 personen.
Ingrediënten:
- 600 g uien en rode uien gemengd
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel zeezout
- 1 snufje gemalen zwarte peper
- 2 eetlepels balsamico azijn
- 10 g verse rozemarijn
Bereiding van de uien met balsamico azijn en rozemarijn of cipolle al balsamico
De oven voorverwarmen op 200 °C. De uien schillen en door de helft snijden. Een vuurvaste schaal insmeren met olijfolie, de venkelschijven erin leggen en op smaak brengen met zout en peper. 12-15 minuten bakken op 200 °C. De rozemarijn fijn snijden en op de uien strooien. Dan met balsamico azijn besprenkelen.
Tip:
Uien met balsamico azijn en rozemarijn is warm en koud uitstekend. Serveren met ciabatta (Italiaans broodsoort). Buon appetito !
Koolrabi met tijm of cavolo rapa al timo
Dit gerecht is voor 4 personen.
Ingrediënten:
- 600 g koolrabi
- 1 theelepel zeezout
- 1 snufje zwarte peper
- 2 theelepels olijfolie
- 50 g verse tijm
Bereiding van de koolrabi met tijm of cavolo rapa al timo
De koolrabi schillen en in dunne schijven snijden. De oven voorverwarmen op 200 °C. Een vuurvaste schaal insmeren met olijfolie, de koolrabi schijven erin leggen en op smaak brengen met zout en peper. De tijm fijn snijden en erop strooien. Minstens 15 minuten bakken op 200 °C.
Verse toast met tomaat of bruschetta ai pomodori
Dit gerecht is voor 4 personen.
Ingrediënten:
- 450 g cherrytomaten
- 1 teentje knoflook
- 10 g verse basilicumblaadjes
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel balsamico azijn
- 1 theelepel zeezout
- 1 snufje gemalen zwarte peper
Bereiding van de verse toast met tomaat of bruschetta ai pomodori
De tomaten wassen en in blokjes snijden. De knoflook en de basilicum fijn snijden en met de tomaten vermengen. Op smaak brengen met peper en zout en de olijfolie en de balsamico azijn toevoegen. Het mengsel op de vers gemaakte toast leggen.
Verse toast met paprika of bruschetta ai peperoni
Gerecht voor 4 personen
Ingrediënten:
- 150 g rode paprika
- 150 g gele paprika
- 150 g groene paprika
- 1 teentje knoflook
- 10 g rozemarijn
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel zeezout
- 1 snufje gemalen zwarte peper
Bereiding van de verse toast met paprika of bruschetta ai peperoni
De paprika wassen en op 200 °C in de oven 6-8 minuten bakken. Dan de paprika schoonmaken en in kleine blokjes snijden. De knoflook en de rozemarijn klein maken en samen met de peper, de zout en de olijfolie aan de paprika toevoegen en vermengen. Het mengsel op de vers gemaakte toast leggen.
Aubergine met peterselie en knoflook
Dit gerecht is voor 4 personen en klaar te maken in ongeveer 25 minuten.
Ingrediënten:
- 2 aubergines, in plakken
- 4 eetlepels milde olijfolie
- versgemalen peper, zout
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 2 theelepels suiker
- 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
- 0,5 bosje platte peterselie, fijngesneden
Bereiding van de aubergine met peterselie en knoflook
De aubergineplakken met 2 eetlepels olijfolie dun bestrijken en in gedeelten in een hete grillpan aan beide kanten lichtbruin grillen. De plakken dan op een schaal leggen en zout en peper erboven malen. Al roerend de suiker en de azijn verwarmen, totdat de suiker opgelost is en de azijn over de aubergine lepelen. In een pan met antiaanbaklaag de overgebleven 2 eetlepels olijfolie verwarmen en de knoflook erin fruiten. De dressing in een kommetje schenken, vlak voor het serveren over de aubergine lepelen en met de peterselie bestrooien. Een salade erbij geven van een handje zwarte olijven, 0,5 gesnipperde rode ui en 750 g gare krielaardappeltjes omgeschept en een dressing van 4 eetlepel olijfolie, 1 theelepel sambal of harissa, 2 eetlepels citroensap en zout en peper naar smaak.
Voorbereidingstip:
De aubergine de avond van tevoren grillen, de zoete azijn erover schenken en afdekken. Koel wegzetten en als de dressing maakt en de aardappelen kookt de schaal uit de koeling halen.
Bron :http://voedingssupplementenbestellen.nl/groenten-recepten/