Camargue Frankrijk: natuurpark de Camargue in Zuid Frankrijk

Natuurpark de Camargue in Zuid-Frankrijk is een uniek en belangrijk moeras-en zoutwingebied met een grote biologische verscheidenheid en kwetsbare ecosystemen. Lees meer over het hoe en wat.

Camargue Frankrijk

Camargue Frankrijk: natuurpark de Camargue in Zuid Frankrijk

De Camargue is een regionaal natuurpark in Zuid-Frankrijk gelegen aan de Middelandse Zee in de Rhônedelta. Het is één van de meest belangrijke moerasgebieden ter wereld en tevens een groot zoutwingebied. Sinds de opkomst van de chemische industrie is zoutwinning een belangrijke bron van inkomsten voor het Camargue gebied. Men wint hier natrium- en chloorzouten. Natuurpark de Camargue is vrij vlak, erg waterrijk met vele meren, moerasgebied, grasland, duingebied en bosgebied. Naast de zoutwinning verbouwd men in het Camargue-gebied rijst en druiven waar men wijn van maakt. Men kan de Camargue verdelen in twee gebieden: de grote en de kleine Camargue. De grote Camargue is een gebied van ongeveer 750 vierkante kilometer, het gebied is gescheiden van het vasteland door de twee armen van de Rhône en de Middelandse Zee en wordt vaak gezien als een eiland. Bij de twee mondingen vinden we de enige plaatsen van het gebied Port St.-Louis en Les-Santes-Maries-De-La-Mer, samen hebben ze ongeveer 7500 inwoners. De kleine Camargue (Camarque Gardoise)is slechts 50 vierkante kilometer groot en vinden we ten westen van de kleine Rhône. Op toeristisch gebied geniet natuurpark de Camargue voornamelijk bekendheid om zijn: in het wild levende grijswitte Camargue paarden, zwarte stieren en roze flamingo’s. Sinds het jaar 1970 mag het gebied de naam regionaal natuurpark voeren. Door zijn ligging nabij de Middelandse Zee kent de Camargue een zacht en mild klimaat met warme zomers en milde winters.

Natuurpark de Camargue de invloed van het water

Door de eeuwen heen is de Camargue sterk veranderd, sedimentatie zowel als het zoete water van de rivier en het zoute water van de zee hebben door de getijdewerking de Camargue zijn eigen geofysische karakter gegeven. Voor de bevolking was overleven in het gebied niet eenvoudig omdat de oogsten vaak door overstromingen vernietigd werden, zodat het moeilijk was om voldoende voedsel te verzamelen. In 1859 werd de eerste zeedijk aangelegd zodat de invloed van de getijden minder werd. In 1869 damde men de Rhône-oevers in zodat er minder overstromingen voorkwamen.

Sinds die tijd zijn de bewoners met meer succes actief in het gebied van de Camargue, men legde wijngaarden aan die geïrrigeerd werden met zoet water. Men begon zich na de Tweede Wereldoorlog toe te leggen op de intensieve rijstteelt. Door middel van waterbeheersing probeerde men de resultaten steeds te verbeteren. Dit heeft geresulteerd in het feit dat nu in de Camargue meer dan 20.000 hectare grond met gunstige resultaten word bebouwd.

Nadelen van een betere waterbeheersing in de Camargue

De betere waterbeheersing in de Camargue door de aanleg van dijken en duinen heeft invloed op de natuurlijke instroming van zoet-en zout water in het gebied met als gevolg dat de eigenheid van het gebied gevaar liep en dat de flora en de fauna werden aangetast. Men heeft dit gevaar gekeerd door in te grijpen met behulp van een streng reguleringssysteem dit heeft wel tot gevolg gehad dat de Camargue heel wat minder ‘wild’ aandoet als voor men dijken en dammen in het gebied aanlegde.

Natuurpark de Camargue een uniek gebied

Natuurpark de Camargue neemt door zijn fragiel ecosysteem in Europa een aparte plaats in en wordt zorgvuldig beschermd. Door de aanwezigheid van zowel zoet-als zout water, vele meren en moerassen met een diepte tussen de 20 en 80 centimeter heeft het gebied biologisch een zeer grote diversiteit die binnen Europa uniek is. Onder invloed van het mediterrane klimaat worden de meren in de zomer aanzienlijk kleiner en valt een gedeelte van het land droog.

Fauna en flora van de Camargue

Naast de bekende grijswitte in het wild levende Camargue paarden en de zwarte stieren staat het natuurpark voornamelijk bekend om zijn roze flamingo. De Camargue is de enige plaats in Frankrijk en één van de weinige rond de Middelandse Zee waar de roze fl  amingo’s broeden. In totaal kunnen er wel maximaal 20.000 paartjes broeden in het natuurpark waar ze zijn beschermd tegen invloeden van buitenaf. De flamingo zuigt zijn voornaamste voedsel het plankton op door zijn snerke snavel. Door het ophopen van modder maakt de roze flamingo (Phoenicopterus Ruber) zijn nest. Andere vogelsoorten die in het merengebied leven zijn onder andere: kwikstaarten, de zilverreiger, de blauwe reiger, de blauwe kiekendief en de wilde eend.

Het Camargue paard behoort tot een oud paardenras. Al verschillende eeuwen leeft deze paardensoort in de Rhônedelta. Het zijn kleine paarden die bekend staan om hun uithoudingsvermogen en hun wendbaarheid.

Wat de plantenwereld (flora) betreft groeit op de zoutige vlakten veel zeekraal. Zeekraal is een belangrijke voedingsbron voor de Camargue paarden en de zwarte stieren maar ook voor bepaalde vogelsoorten. In het voorjaar vinden we op de zoutige vlaktes die dan veranderd zijn in een waterland door overstromingen in de winter vele moeras-en watervogels waaronder de steltloper, de grutto en de oeverloper. Vele Camargue paarden leven ’s nachts nog in het wild maar de meesten worden overdag opgehaald door hun eigenaar. De folklore wordt in stand gehouden door toeristen die een ritje maken op een ‘wild’ Camargue paard. In de kleine bosgebiedjes langs de Rhône vinden we vele insecten, knaagdieren en zoogdieren waaronder vossen en bevers. Deze bosgebiedjes zijn van groot belang voor het ecosysteem. De hier levende dieren vormen een belangrijke voedingsbron voor de in het Camargue gebied nestelende vogels. De bossen vinden we langs de rivier de Rhône of op vroegere zandduinen die gelegen zijn ten zuiden van Vaccarès. De bossen van Rièges in het nationale wildreservaat zijn een voorbeeld van een bosgebied in de voormalige zandduinen. In de Camargue zijn op verschillende plaatsen jeneverbesstruiken te vinden die plusminus 500 jaar oud zijn. In het Camarguegebied leven meer dan 600 verschillende diersoorten en plusminus 350/360 verschillende vogelsoorten. In het voorjaar en de herfst onderbreken trekvogels hun vlucht om hier op krachten te komen.

Zoutwingebied de Camargue

In het natuurgebied de Camargue wint men Natrium-en Chloorzouten. Na de opkomst van de industrialisatie is de zoutwinning een belangrijke bron van inkomsten voor het Camargue gebied. In vroeger jaren veraste men zeekraal en zoutkristallen voor het maken van zeep en glas. Tegen het eind van de 19e eeuw vervangde men plantaardige soda door industriële soda, deze laatste soort wordt ook gewonnen uit zout. De moerassen en lagunes van Salin-de-Giraud zijn één van de zoutwingebieden in het Camargue gebied. De totale oppervlakte zoutwingebieden in de Camargue ligt tussen de 11000 en 15000 hectare. Met een hoeveelheid van plusminus 1 miljoen kubieke meter zout na concentratie en droging behoort de Camargue tot één van de grootste zoutwingebieden in Europa. Het zoutwinningsproces gebeurt in vier fasen: het vullen van de bassins, watercirculatie die nodig is om de pekel te concentreren, het drogen en de winning van het zout.

Natuurpark de Camargue Étang de Vaccarés

In 1927 werd een 13.117 hectare groot watergebied wat loopt van Étang de Vaccarés tot aan de zee officieel een beschermd natuurgebied. Het meer als zesduizend liter zoet en brak water bevattende reservoir Étang de Vaccarés is van groot belang voor de waterbeheersing van het Camargue gebied. Omdat het reservoir niet zo diep is (minder dan twee meter) hebben zowel het zonlicht als de wind een reinigende werking op het water. Jaarlijks verwerkt het reservoir zo’n 50 miljoen kubieke meter water wat afkomstig is van de omliggende rijstvelden. Deze enorme hoeveelheid water compenseert

ten dele het verlies van zoet water uit de Rhône wat na de aanleg van de dijken en dammen is opgetreden. In het gebied leven roze flamingo’s, sternen, futen, eenden, zeemeeuwen, meerkoeten en nog meerdere watervogels.

Het kustgebied van de Camargue

Langs het kustgebied van de Camargue vinden we een 20 kilometer lange zeedijk, deze dijk is niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. In het westelijke gedeelte van de kust vinden we de Gacholle vuurtoren. Het duingebied is zeer kwetsbaar, door middel van kastanjehouten pallisaden probeert men het zand van de duinen op zijn plaats te houden. In het duingebied treffen we specifieke plantengroei aan zoals helmgras, wolfsmelk en nog meerdere soorten. In het kustgebied leven grote aantallen watervogels zoals onder andere: sternen, plevieren, kluten en zeemeeuwen in verschillende soorten. Zeker ’s morgens is een bezoek aan het kustgebied voor vogelliefhebbers zeer de moeite waard.

Toerisme in de Camargue activiteiten en bezienswaardigheden

 • Het regionaal natuurpark de Camargue is voor het grootste deel vrij toegankelijk.
 • De mooie stad Nîmes met zijn vele Romeinse monumenten.
 • Paardrijden. De Camargue is zeer goed te paard te bezoeken, er worden georganiseerde tochten aangeboden op verschillende niveau’s.
 • Winkelen.
 • Fietsen. In de Camargue kan men heerlijk fietsen en genieten van de zee, de wind en het zout. (hierbij kan men wel hinder hebben van flinke hoeveelheden muggen ).
 • Wandelen. Het natuurgebied de Camargue heeft drie lange-afstandswandelroutes namelijk:
 • Het zoutpad wat gaat langs de zoutpannen.
 • Het rijstpad waarbij men een bezoek kan brengen aan het rijstmuseum en aan het Capelière reservaat.
 • Het 22 kilometer lange meren-en flamingopad wat loopt naar de zeedijk en het meer van Fangassier.
 • Stranden bezoeken.
 • Een rondvaart maken.
 • De stad Arles met zijn antieke theater bezoeken.
 • In de arena’s van Mauguio en Saintes-Maries-de-la-Mer kan men een niet-bloedig stierengevecht (Course Camarguaise) bezoeken.
 • Honden en overige huisdieren zijn alleen toegestaan in het bezoekerscentrum en niet in het park.
 • Parc naturel régional de Camargue – Mas du Pont de Rousty – 13200 Arles – Tél. 04 90 97 10 82 – info@parc-camargue.fr

 

 

Bron : http://vakantie2014.com/camargue-frankrijk/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s