Mijn pensioenoverzicht: mijn pensioenoverzicht november 2013 update informatie over pensioenen

Pensioenakkoord : Oktober 2013 mijn pensioenoverzicht nieuws en aanvullingen : Alle pensioen informatie van de afgelopen tijd ! Schikking ABP, D66 wil snel regeling pensioenpremies. Nederland heeft hoogste pensioenen.

mijnpensioenoverzicht

Mijn pensioenoverzicht: mijn pensioenoverzicht november 2013 update informatie over pensioenen

  • Schikking ABP met VS banken
  • Dekkingsgraad pensioenfondsen hoger op 110 %
  • D66 wil snel regeling pensioenpremies
  • 2 procent pensioenopbouw kost 1,3 miljard
  • Deze week nog geen pensioenakkoord tussen Kabinet en oppositie
  • Oplossing pensioenakkoord ver weg
  • Hoogste pensioenen in Nederland
  • Verlaging pensioenpremie bij ABP

Schikking ABP met VS banken

Het pensioenfonds van ABP heeft met diverse internationale banken schikkingen getroffen. Na rechtzaken zijn schikkingen getroffen met Morgan Stanley en Credit Suisse. Nu zijn alle zaken tegen diverse banken die slechte producten verkochten verrekend. Deze banken hadden net voor de banken crisis bewust verkeerde informatie gegeven over hypotheek en beleggings mogelijkheden. ABP werd daar door gedupeerd. De schikkingsbedragen werden niet vrijgegeven, maar gelden als de moeite waard om zoveel werk in te steken.

Dekkingsgraad pensioenfondsen hoger op 110 %

De dekkingsgraad van pensioenfondsen is in oktober gestegen naar 110 %. Dat is het percentage van de gemiddelde dekkingsgraad van alle pensioenfondsen. Dat is in vergelijk met de vorige maand een stijging van 3 %. In september was dit getal ook al 3 %. Oorzaken zijn de marktrente die in oktober gestegen is. Daarnaast zijn de hogere beurzen een aanleiding tot deze hogere percentages. Bij hogere of gelijk blijvende beurzen zullen weinig pensioenfondsen volgend jaar moeten korten. Echter een aantal fondsen heeft nog een percentage wat te laag is. Kortingen zijn dus nog niet uitgesloten voor bepaalde fondsen.

D66 wil snel regeling pensioenpremies

De partij van Pechtold vindt dat de regering snelheid moet maken met het invullen van de pensioenpremies, een eerlijker verdeling is belangrijk voor de toekomst. Het Kabinet blijft maar vooruit schuiven, en onzekerheid ondersteunen. Diverse berekeningen hebben uitgewezen dat jongeren minder pensioen zullen ontvangen. en moeten daar meer voor betalen ! Nu betaalt een jongere van 24 a 25 jaar ruim 20 % te veel aan premie, daarnaast betaald een oudere van 60 jaar juist meer dan 25 % te weinig. Dus de verhoudingen zijn zoek. De oorzaak is dat jongeren een deel van de pensioenopbouw van de nu ouderen moeten betalen.

D66 en de pensioenpremie opbouw

D66 is er voor om dat een jongere meer pensioen opbouwt in het begin maar dan met dezelfde premie. Een actieplan voor een beter en eerlijker pensioenstelsel is dus absoluut noodzakelijk volgens de partij.

2 procent pensioenopbouw kost de schatkist veel geld

De pensioenopbouw verlagen naar 2 % i.p.v. naar 1,75 % van ons inkomen, gaat dat de schatkist 700 miljoen kosten. Het bedrag zal volgens kenners vermoedelijk in 2015 verdubbelen.  Het Kabinet is in onderhandeling om een pensioenakkoord te krijgen, de oppositie van D66, ChristenUnie SGP zijn nodig om een meerderheid te krijgen in de Eerste Kamer. Dus deze partijen moeten kunnen leven met het bieuwe pensioenakkoord. Het percentage is nu 2,25 % en zal dus naar 1,75 % moeten volgens de regering. Maar de oppositie wil naar 2 % en dat is ook beter voor de toekomst.

Deze week nog geen pensioenakkoord tussen Kabinet en oppositie

Pensioenakkoord moeilijk te sluiten, Kabinet en oppositie hebben nog geen akkoord. Inzet voor onderhandelingen is het verlagen van het percentage van de pensioenpremie, van 2,25 % naar 1,75 %. Deze stap zou de schatkist bijna 3 miljoen opleveren.

Eisen oppositie bij pensioenakkoord 

Gezien het feit dat de oppositie een percentage wil van minimaal 2 %, staat daar tegenover dat er dan bijna 1 miljard van elders moet komen om dit te kunnen doen. Daar zijn de partijen nu over in onderhandeling en dat blijkt heel lastig te zijn. Ook wil de oppositie dat de pensioenpremies dalen zeker als mensen minder pensioen opbouwen. Ook moet er een pensioenfonds komen voor de zelfstandige zonder personeel, de zzp’ers. De op te lossen feiten zijn zeer complex, dus het kan nog wat weken aanlopen eer dat er een oplossing is.

Oplossing pensioenakkoord ver weg

Er is nog geen zicht op een pensioenakkoord, de partijen zitten niet op een lijn, en dat is niet verwonderlijk ! De oppositie houd vast aan hun eisen, dus zal het Kabinet moeten schikken en toegeven, lijkt mij niet zo eenvoudig. Het Kabinet wil de pensioenopbouw met een half procent verlagen, de oppositie vindt dat straten te ver. Wanneer het percentage minder wordt verlaagd, dan moet er geld van andere kanten komen om toch de begroting sluitend te houden. Het Kabinet dacht het nabestaandenpensioen te verlagen, maar CDA, SGP en CU voelen daar niks voor !

Hoogste pensioenen in Nederland

Van de ontwikkelde landen heeft de Nederlander de hoogste pensioen rechten. Al snel ontvangt een gepensioeneerde 91,4 % van het gemiddelde loon wat verdiend is in de werkloopbaan. De OESO heeft dat laten weten. Het gemiddelde ligt rond 58 %, dus het Nederlandse percentage van 91,4 % ligt daar fors boven. De vergelijkingen zijn gedaan in 34 landen van de OESO. Ook na aftrek van belastingen blijft er een gapend gat. In andere OESO landen in de Unie is het percentage 27 % minder dan het laatst verdiende gemiddelde loon, in Nederland is het 4 % meer dan het gemiddelde laatst verdiende loon. Dat houd dus in dat Nederlanders relatief veel belasting betalen over hun pensioen !

Weinig armoede onder ouderen door hoge pensioenen

Ja werkelijk waar het blijkt zo te zijn dat er weinig armoede is onder ouderen, 1,4 % van de ouderen zou onder de armoede grens leven. In andere rijke landen is dat al snel 12 a 13 %. Mijns inziens zal dit procent verhaal in de toekomst veel veranderen in het nadeel van de toekomstige pensioengerechtigden. Zeker als de Kabinetsplannen op dit vlak door gaan dan liggen binnen enkele jaren deze cijfers helemaal anders.

Verlaging pensioenpremie bij ABP

Naar aanleiding van het nieuwe pensioenakkoord wat het Kabinet voor ogen heeft, gaat normaal gezien de pensioenpremie omlaag van 25,4 % naar 21,6 %. ABP heeft dit vandaag 28 november laten weten.

Het Kabinet heeft in het pensioenakkoord het percentage van de premie verlaagd van 2,05 % naar 1,95 %, minder pensioenopbouw is minder premie betalen vindt ABP.

 

Bron : http://mijnpensioenoverzicht.org/pensioenakkoord/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s