Lac de Serre Poncon: grootste stuwmeer Europa in Franse Alpen de feiten

Bijzonderheden, wetenswaardigheden en feiten over Lac de Serre Poncon, het grootste stuwmeer van Europa, dat in Frankrijk in de Franse Alpen is gelegen.

Lac de Serre Poncon 5

Lac de Serre Poncon: grootste stuwmeer Europa in Franse Alpen de feiten

Lac de Serre Poncon is 29 km groot, het is 20 km lang en de omtrek van het meer is rond de 100 km. Het stuwmeer ligt in een prachtige omgeving op 750 m hoogte. De stuwdam is 124 m hoog en 630 m breed, de bouw van deze dam duurde zes jaar. Om de bouw van het meer mogelijk te maken moesten ongeveer 1500 mensen verhuizen. Het stuwmeer bevat bij hoogwater over de 1,2 miljard kubieke meter water en per jaar wekt de stuwdam 700 miljoen kilowattuur stroom op.

Grootste stuwmeer van Europa in de Franse Alpen

Lac de Serre Poncon ligt in de Franse Alpen en dit stuwmeer is het grootste stuwmeer van Europa. In het meer komen de rivieren Ubaye en Durance bij elkaar. De Durance stond als een verwoestende, ruige rivier bekend en richte ook regelmatig schade aan. De werkelijke bouw van het stuwmeer begon in 1955 maar het idee om een stuwmeer te bouwen was er al in 1856. Het meer heeft meerdere functies en buiten een opwekker van electriciteit is het bijvoorbeeld ook een waterreservoir en dit water wordt vooral voor irrigatie gebruikt. De inwoners van Ubaye, Ile de Rousset en Savines, circa 1500, moesten gedwongen verhuizen want deze dorpjes zouden onder water komen te staan.

De huizen werden om sentimentele en veiligheidsredenen vernietigd en de kerk vernietigde men als laatste in het jaar 1961. Het kruis dat van de toren van deze kerk werd gehaald kan in de nieuwe kerk van Savines Le Lac gevonden worden. Hoger op de helling werd het dorp Savines Le Lac teruggebouwd, Ile de Rousset en Ubaye werden niet vervangen. Alleen het kerkhof van Ubaye werd hoger op de helling gebracht. De bewoners van deze dorpjes vonden het vreselijk om hun dorp en hun huis te moeten verlaten, sommigen woonden hier dan ook al hun hele leven. De werkzaamheden werden in het jaar 1961 afgerond. De stuwdam van het meer is van aarde gemaakt, een betonnen dam was geen optie door de ligging in een aardbevingszone.

Lac du Serre Poncon Kapel Saint-Michel

Het enige bouwwerk dat niet is vernietigd kan men op een eiland dat midden in het stuwmeer ligt zien en dat is de Kapel Saint-Michel, die uit de twaalfde eeuw dateert. Het waterpeil staat in Februari en Maart zo laag dat de kapel te voet kan worden bereikt en bezichtigen is dan mogelijk. In de zomer echter is het eiland alleen met waterfiets of boot te benaderen en dan is aanmeren en bezichtigen van de kapel niet toegestaan.

Lac du Serre Poncon prachtige vakantiebestemming

De omgeving van Lac de Serre Poncon is voor een heerlijke vakantie geschikt en hier kunnen tochten door de omliggende bergen met heerlijk zwemmen in het stuwmeer gecombineerd worden. Dit is een rustige omgeving met een heerlijk klimaat en een mooie natuur. Bij een verblijf aan het meer is het overdag in het algemeen vrij warm en de nachten zijn flink wat koeler. Er kunnen hier ook heel wat watersporten uitgeoefend worden, zoals bijvoorbeeld surfen, zeilen, waterskiën en zwemmen.

Lac Serre Poncon uitstapjes in de omgeving

Er kunnen in de omgeving van Lac de Serre Poncon heel wat leuke uitstapjes gemaakt worden waaronder bijvoorbeeld het bezichtigen van de abdijkerk van Crots dat zeker de moeite waard is. Deze kerk is een sober gebouw zonder tierlantijnen. Het gebouw is al meerdere keren gerestaureerd en dateert origineel uit de elfde eeuw. Ook het nationaal park van Écrins, het dierenpark La Montagne aux Marmottes en het gezellige stadje Embrun zijn een bezoek meer dan waard. In de buurt wordt op zondag in de openlucht een kerkdienst georganiseerd. Bij deze diensten wordt veel samen gezongen en de diensten worden meestal door 400-700 gasten bezocht.

Lac de Serre Poncon 1

Lac de Serre Poncon het stadje Embrun

Embrun is een leuk stadje dat in de buurt van Lac de Serre Poncon en in de smalle straatjes van dit stadje vindt men vele winkels. Er zijn daarnaast ook leuke eetgelegenheden en er is een kathedraal, de kathedraal dateert uit de twaalfde eeuw, met mooie glas-in-loodramen, een groot doopvont en een orgel met prachtig houtsnijwerk. Het is zeker een aanrader om dit gezellige stadje met een bezoek te vereren.

Parc National des Ecrins naast Lac de Serre Poncon

Er zijn in het mooie Parc National des Ecrins bergtoppen die tot wel 3700 meter hoog zijn. Het natuurpark heeft ook twee gletsjers die de moeite van het bezoeken zeker waard zijn en dat zijn Le Glacier Blanc en Le Glasier Noir. Van Embrun is het natuurpark ongeveer een uur rijden met de auto en men kan onderweg van de prachtige natuur met veel bloemen genieten.

Frankrijk – Lac du Serre Poncon  en de regio dierentuin

La Montagne aux Marmottes is een leuk dierenpark / dierentuin dat in de buurt van Lac de Serre Poncon ligt en hier leven veelal dieren uit de Alpen. Voor kinderen is dit een heel leuke dierentuin, er is een speeltuin, men kan het voederen meemaken en er worden ook roofvogelshows gehouden.

Franse Alpen Lac de Serre Poncon een stuwmeer in Frankrijk

Lac de Serre Poncon is een succes voor de irrigatie van landbouwgronden en opwkking van energie. Het genied brengt ook heel wat geld op omdat het een populair toeristengebied is waar heerlijk met een moterboot of met een kano gevaren kan worden. De huur van een moterboor voor een uur kost evenveel als het liggeld van een boot voor twee weken en daarom is het eventueel de moeite waard om zelf een boot mee te nemen als men die heeft.

Lac du Serre Poncon mooie bergtochten in de Franse Alpen

Er zijn in de regio van Lac de Serre Poncon voor mooie bergtochten twee interessante bergen en dat zijn de Mont Guillaume van 2542 meter en de Pic de Morgon van 2327 meter. Bij deze laatste loopt men over en open vlakte en door het bos naar de hoge top van 2327 meter. Hier is de natuur heel mooi, er zijn veel bloemen en het uitzicht op het stuwmeer is ook heel mooi. De Mont Guillaume is een berg die bij bergwandelaars heel geliefd is en de top ligt zoals al eerder genoemd op 2542 meter hoogte. Een autorit rond het meer van rond de 100 kilometer is, als men niet zo van inspanning houd, een goed alternatief. Deze route loopt langs meerdere mooie uitkijkpunten en de start is in het gezellige stadje Embrun.

 

 

Bron : http://vakantie2014.com/lac-de-serre-poncon-2/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s