Kalk Alpen: nationaalpark Kalkalpen Oostenrijk onze ervaringen en wandeltochten

In dit artikel onze ervaringen in de Kalkalpen, Nationaal park Kalk Alpen is een uitstapje voor het hele gezin. Zeker voor natuur liefhebbers is het goed toeven in de Kalkalpen.

Kalk alpen

Kalk Alpen: nationaalpark Kalkalpen Oostenrijk onze ervaringen en wandeltochten 

Geruime tijd wonen wij in Oostenrijk op een uurtje van het Nationaal Park Kalkalpen, regelmatig trekken we de Kalk Alpen in en maken een wandeling naar een van de almhutten. In dit Nationaal Park zijn meer dan 28 almhutten, die veelal boven op de bergen liggen, het is dan ook goed te doen om een dag uitstapje bergop te maken.

Almhut Schaumbergalm 

De eerste keer dat wij in de Kalkalpen waren gingen we pas om 15.00 de bergen in, achteraf gezien was dat veel te laat, maar we wisten niet dat we een grote wandeling gingen maken. Mijn advies is dan ook hoe vroeger hoe beter, zeker ook in verband met warm weer is het beter niet meer te moeten klimmen als het warmer wordt.

Neem voor de Schaumbergalm de parkeerplaats Scheiblingau (hoogte 588). Dat is vanaf het stadje Molln naar Breitenau en dan Bodinggraben. Dus op de parkeerplaats Scheiblingau kun je parkeren, dan is het een half uur tot Jagerhaus (hoogte 641). Vanaf Jagerhaus gaat het pad de bergen in en is het flink stijgen, wandelschoenen zijn dan ook absoluut noodzakelijk. Eenmaal boven heb je enorm mooi uitzicht over de bergen en dalen in de omgeving. De Schaumbergalm ligt op een hoogte van 1110 meter. Wij waren ongeveer 2 a 2½ onderweg en hebben er ’s avonds gegeten, boerenbrood met vlees en salade, als drinken hebben we prikwater met siroop gedronken. Daarna zijn we terug gegaan naar de parkeerplaats en waren we net voor het donker weer terug. Maar eigenlijk is het mooier om rond te lopen en over de Trämpl (1424 m) of de Alpstein (1443m) naar de Ebenforstalm te lopen, maar daar waren wij te laat voor.

Almhut de Ebenforstalm

De tweede keer zijn wij naar de Ebenforstalm geweest. Neem voor de Ebenforstalm ook de parkeerplaats Scheiblingau (hoogte 588). Dat is vanaf het stadje Molln naar Breitenau en dan Bodinggraben. Dus op de parkeerplaats Scheiblingau kun je parkeren, dan is het een half uur tot Jagerhaus (hoogte 641). Vanaf Jagerhaus gaat het pad de bergen in en is het flink stijgen, wandelschoenen zijn dan ook absoluut noodzakelijk.

Naar mijn gevoel was de klim naar Ebenforstalm langer en stijler, maar het was warm weer en dan zweet ik veel, en drink je meestal te weinig. De klim was dan ook heel lang en was blij toen ik boven was. De Ebenforstalm ligt op 1105 meter hoogte en ook hier een fantastisch uitzicht over heel de regio. Wat is het boven op die bergen toch stil en rustig, heerlijk om daar enkele uren te verblijven. Bij Ebenforstalm hebben we gegeten, een bretl jause, dat is brood met ham, spek, vleespate, kaas en meer. Ook hier weer water met prik en siroop gedronken.

De almen met koeien

Bij beide Almhutten moet je door een alm waar koeien in lopen. Meestal is dat heel goed te doen, maar hou er rekening mee dat je de koeien met rust laat. Elk jaar worden mensen aangevallen door deze koeien, en vallen er gewonden, benader de koeien beter niet.

Bloemen en planten in de bergen

Meestal willen wij bloemen plukken in de bergen, maar wij zijn een keer gewaarschuwd door plaatselijke mensen, doe dit beter niet want veel bloemen en planten zijn giftig.

Info Kalkalpen : Klik hier

 

Bron : http://www.oostenrijknieuws.nl/opper-oostenrijk/kalk-alpen/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s