Soorten tanden: van tandpasta tot tandenborstel van plaque tot tandenstoker

Alle soorten tanden in de mond van een mens, tandpasta, tandenborstel, tandenstoker en tandplaque. En tips over deze onderwerpen

k12

Soorten tanden: van tandpasta tot tandenborstel van plaque tot tandenstoker

Een tand is een onderdeel uit het gebit, en hebben als taak om het voedsel kleiner te maken, zodat het daarna beter bewerkt kan worden. Een tand bestaat uit tandbeen en alleen de kroon steekt boven het tandvlees uit, de kroon heeft een harde laag van glazuur ter bescherming van de tand. Het onzichtbare gedeelte is bedekt met cement. De kern of het binnenste gedeelte is de tandholte, daar zit het tandmerg waar de bloedvaten en zenuwvezels doorlopen.

Soorten tanden

  • De snijtanden
  • De hoektanden
  • De kiezen

De snijtanden

De tanden aan de voorzijde hebben een mesachtige bovenkant en snijden het voedsel in kleinere stukken.

De hoektanden

De tanden op de hoeken zijn bestemd om het voedsel vast te houden, zodat het verder naar binnen
gewerkt kan worden

De kiezen

Deze tanden staan wat verder in de mond achter de hoektanden, en hebben een hobbelig vlak aan de bovenkant, om het voedsel te pletten.

De Tandarts en je tanden

De tandarts is bij de meeste mensen niet geliefd, ook bij mij persoonlijk is er een geringe afkeer. Wel ben ik al zoveel bij de tandarts geweest dat ik niet meer schrik, je ondergaat het gewoon en bent blij als je weer naar huis kunt. Het is echter heel belangrijk om de tandarts regelmatig te bezoeken. Aanbevolen wordt om 2 keer per jaar de tandarts te bezoeken. Bij mij is er bij elk tandartsbezoek werk aan de winkel, de meeste kiezen zijn al meerdere keren bewerkt, ook enkele tanden hebben als reparatie ondergaan. Na diverse zenuwbehandelingen en opbouw van afgebroken kiezen, is momenteel een periode van verval aangebroken. Heb daarom gekozen voor links en rechts bruggen te laten plaatsen. Had diverse lege plaatsen in de mond, en die zijn nu weer mooi en nieuw. Mijn woonplaats is dichtbij Hongarije, dus de bruggen die geplaatst zijn kosten bijna niks in vergelijking met Nederland. Lees ook mijn verhaal over de tandarts en het plaatsen van mijn bruggen.

De tandenborstel

De tandenborstel is ontwikkeld speciaal voor de tanden. Er zijn diverse soorten tandenborstels, van zacht naar middel tot hard. Mijn voorkeur tandenborstel is de middelsoort medium. De haren zijn van natuurlijk haar of van kunststof. De natuurlijke haren en de nylonharen werken ongeveer het zelfde resultaat uit, de kunststof haren zijn gelijkmatiger. Als de haren splijten of niet meer allemaal de zelfde stand hebben, dan is de tandenborstel versleten. De elektrische tandenborstel is een goed alternatief voor de gewone tandenborstel. De elektrische tandenborstel heeft als voordeel dat lastige plaatsen makkelijker te bereiken zijn.

De tandpasta

Tandpasta is een schoonmaakmiddel voor de tanden, en er zijn vele soorten tandpasta, met even zo vele toevoegingen en stoffen. De meeste tandpastas bestaan uit : water, polijstmiddel, smaakmiddel, conserveermiddel en fluoride.

Zelf hou ik niet van tandpastas die een scherpe smaak hebben, en de eerste uren je mond beheersen, en je drinken een andere smaak geven.

Daar ik zelf heel gevoelige tanden heb, poets ik altijd met Sensodine. Verder is het belangrijk om 2 x daags de tanden te poetsen.

De tandenstoker

Een tandenstoker behoort niet rond te zijn, maar meer driehoekig van vorm. Mijn tandarts ziet aan mijn tanden dat ik de ronde stokjes gebruik, en heeft mij daar op gewezen. Na elke maaltijd gebruik ik een tandenstoker, zeker na vlees eten zit er heel wat tussen de tanden.

Wat is plaque of tandplaque

De kleverige stof die op tanden kan zitten noemt men tandplaque of plaque. Deze bevat voedselresten, bacteriën en dode cel restanten. Tandplaque is de oorzaak van cariës. Plaque zit meestal op moeilijk te poetsen delen van de tanden en kiezen, of bij mensen die helemaal niet poetsen op het hele gebit. De kleur van tandplaque is gelijk aan de kleur van het tand glazuur, en is dus moeilijk te zien. Een kleurstof die hecht op de plaque en niet op glazuur, kan inzicht geven in de plaque problemen.

 

Bron : http://www.watkosteenkroonnu.nl/tanden-en-kiezen/soorten-tanden/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s