Opper Oostenrijk: Linz is de hoofdstad van Oberösterreich en bezienswaardigheden

Linz is de hoofdstad van Opper Oostenrijk wat weer 1 van de negen deelstaten van Oostenrijks is. De stad Linz ligt aan de oever van de Donau.

Linz

Opper Oostenrijk: Linz is de hoofdstad van Oberösterreich en bezienswaardigheden

 • De geschiedenis van Linz
 • Wetenswaardigheden van de stad Linz
 • De top 10 bekende dingen van Linz

De geschiedenis van Linz

Op het gebied van Linz is al sinds de 4e eeuw voor Christus ononderbroken een nederzetting. De Romeinen bouwden hier in de 1e eeuw na Christus, een fort genaamd Lentia. Nu is er een groot winkelcentrum naar vernoemd.

 • De naam Linz is het eerst genoemd in een document wat ging over de martinskirche uit het jaar 799.
 • In 1490 werd Linz voor het eerst genoemd als de hoofdstad van het toenmalige Oostenrijk boven de rivier de Enns.
 • Van 1489-1493 was de stad de residentie van keizer Frederik III, die regeerde van hier over het Rooms- Duitse Rijk.
 • 1672 de eerste textielfabriek in Oostenrijk werd gebouwd in Linz.
 • Tot in de 20e eeuw was Linz een provinciestad met een reliëf van kleine en middelgrote ondernemingen in de economische structuur. Belangrijke impuls voor stedelijke ontwikkeling gaf de zout handel vooral op nationaal belangrijke beurzen en in de bloeiende textielindustrie werkte daar vooral in de 18e eeuw aan mee.
 • Na 1945, de democratische politici stellen voor om een moderne industriële en culturele stad te bouwen op de ruïnes van de voormalige “zusterstad van de Führer”.
 • Vandaag de dag is Linz het tweede grootste economische centrum in Oostenrijk. Bedrijven met een internationale reputatie zullen de regio Linz snel als hun lokatie nemen
 • Met het Ars Electronica Center (1996), de Lentos (2003) en in 2005 de Culturele Hoofdstad van Europa 2009, trok de Noord-Oostenrijkse hoofdstad speciale aandacht.
 • Linz is een vredige stad  “stad van vrede”. Linz is klaar om elke vorm van agressie of extremisme tegen te gaan.

Wetenswaardigheden van de stad Linz

 • Linz heeft 194.522 inwoners op 01-01-2014.
 • In 2002 waren dat er nog 183.133.
 • En wonen 48 % mannen en 52 % vrouwen.
 • Ook 48 % is alleenstaand dus dat is bijna de helft.
 • Linzer taart is de oudste bekende taart van heel de wereld.
 • Het openbaar vervoer is perfect in de stad Linz.
 • Er zijn 3 tramlijnen en 4 trolleybus lijnen.
 • De eerste paardentram reed in 1880.
 • Adolf Hitler heeft zijn schooltijd in Linz doorgebracht.
 • Voestalpine Staal is ontstaan na de tweede wereldoorlog.
 • Ook Adolf Eichmann bracht zijn jeugd door in Linz.
 • Linz was in 2009 Culturele Hoofdstad van Europa naast Vilnius.
 • Elk jaar wordt begin april de Linzer Marathon gelopen.
 • Vanaf begin maart tot eind november zijn er meer dan 30 festivals in Linz.
 • In de stad zijn meer dan 20 theaters.
 • Linz heeft meer dan 15 musea.
 • In Linz kun je een rondvaart maken over de Donau
 • Of een thema of lijnvaart maken.
 • De stad Linz is goed bereikbaar met de auto, de bus, de trein, het vliegtuig en met de boot via de Donau.
 • Het toeristenburo heeft meerder kortingskaarten, voor families, voor cultuur en meer van dit soort acties.

De top 10 bekende dingen van Linz

De Linzer Torte / Linzer taart

De ” Linzer Torte ” wordt beschouwd als de oudste en bekendste taart in de wereld. Sinds 1653 is ze bij naam genoemd. Maar wie de naam heeft genoemd voor de eerste keer, zal altijd een mysterie blijven. Het oudste recept is van het jaar 350 uit een oud kookboek : ” Buech van allerley Ingemaakte dingen, als ook suikerwerk, kruiden, khütten en verder allerlei fruit en andere goede en nuttige dingen“. Het boek bevat

vier verschillende recepten voor Linzer Torte / Linzer deeg, dat is weer een bewijs van de algemene populariteit van dit gebak. Het lijkt veel op een cake/boterkoekachtige taart met als fruit aalbessengelei.

Schlossmuseum Linz & Altstadt / Slotmuseum Linz & de oude stad

De oude stad van Linz, met zijn winkels en restaurants nodigt u uit om te ontspannen. Het centrale punt van het historische centrum is het grootste universele museum in Oostenrijk in het kasteel. Het biedt tentoonstellingen over natuur en techniek en nog veel meer. Onvergetelijk: het uitzicht vanaf het terras over de daken van de stad.Oberösterreich/Opper-Oostenrijk in een oogopslag. Het Kasteelmuseum Linz heeft meer dan 18.000 m2 natuur, cultuur, kunstgeschiedenis en Kunst van Opper-Oostenrijk bij elkaar. Met de herbouw van de zuidelijke vleugel in 1800 bracht de moderne architectuur van de late maniëristische bouw van het Linzer kasteel. In 2009 werd het een universeel museum voor de stad Linz en in Opper-Oostenrijk. Het kasteel museum biedt een uitgebreid programma voor kinderen en gezinnen.

Botanischer Garten Linz / Botanische tuinen Linz

Bewonder rond de 10.000 verschillende plantensoorten in een 4,2 hectare groot park en een aantal kassen. Onder hen een unieke collectie cactussen, zeldzame soorten wilde bloemen en orchideeën. Ook kunt u er concerten, lezingen, workshops en evenementen zien welke ook leuk zijn voor kinderen.

De Mariendom in Linz / de nieuwe Dom

Als de grootste kerk in Oostenrijk biedt de in 1924 voltooide Mariendom of Nieuwe Dom plaats aan 20.000 mensen. Bekijk vooral de gebrandschilderde ramen van de Dom, het Linzer raam of het keirzerlijke raam. De speciale rondleidingen door de Dom ligt op 15 m hoogte, en biedt een vrij fascinerend uitzicht op de Domkerk. Aanbevolen is ook om de toren te beklimmen, waar u kunt genieten van een prachtig uitzicht over Linz. De rondleidingen zijn uitermate geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar en gezinnen. Mystiek en duizeligheid gegarandeerd!

Musiktheater am Volksgarten

Met de opening van het meest moderne operahuis in Europa – volgens de plannen van de beroemde architect Terry Pawson – Op 11 april 2013 begon een nieuw tijdperk in Linz. Het gebouw maakt indruk met fijne akoestiek, alle denkbare comfort en multimedia producties van opera, ballet, musicals en operettes.

Lentos kunstmuseum Linz

Aan de pols van de kunst beweegt de Lentos. Het is een van de belangrijkste musea voor moderne en hedendaagse kunst in Oostenrijk.
Het Lentos is een modern gebouw, en het stadsgezicht van Linz straalt invloedrijke architectuur uit. Het huisvest een beroemde kunstcollectie, evenals wisselende tentoonstellingen.

Lentos presenteerde zijn kunstwerken van de 19e eeuw, via de klassieke modernisme (Klimt, Schiele, Kokoschka) en expressionisme van de hedendaagse moderne kunst. Gezinnen zijn welkom!

De Voestalpine Staal wereld

Betreedt nu de fascinerende wereld van Voestalpine Stahl, de unieke belevingswereld rondom het staal.

Het grootste industriële bedrijf van Oostenrijk biedt uitzicht op de meest geavanceerde technologieën in de productie van staal. Uw route voert dwars door de grote bedrijf, al waar het staal geproduceerd wordt. Je wordt begeleid op je reis in de wereld van staal door atmosferische geluiden uit de productie, lichtreflecties en echte tentoonstellingen over staal.

Vanwege de buitengewone samenspel van multimedia-installaties en staal tentoonstellingen, kom je heel wat dichter bij de producten te staan maar ook bij het bedrijf Voestalpine AG.

Hauptplatz en de Linzer Landstrasse / Grote Markt en de Linzer

Gemaakt van wit marmer is de imposante 20 meter hoge zuil op het Hauptplatz, die in 1723 werd voltooid en is gewijd aan de Heilige Drievuldigheid. Als een typische symbool van de barok werd het gebouwd uit dankbaarheid voor het herstellen van rampen en te beschermen tegen oorlog, brand en pest. De kolom staat in het midden van de Grote Markt van Linz, met ongeveer 13.200 m2 is het een van de grootste markten in Europa, uit de 13e eeuw. Het centrale plein als een marktplaats hielp de stad al snel om economisch flink te groeien.

De Linzer Landstrasse is een van de drukste winkelstraten in Oostenrijk. Hier en in de zijstraten waar de winkels zijn is het heerlijk winkelen voor iedereen. Alle wereldwijde merken, evenals kleine winkels voor het proeven en surfen zijn hier vertegenwoordigd – Linz is vol van traditie, maar met een moderne uitstraling, een bruisende stad!

Ars Electronica Center

Ligt direct aan de Donau en in het centrum van Linz enthousiast dit “museum van de toekomst” met fascinerende architectuur en indrukwekkende tentoonstellingen op het snijvlak van kunst, technologie en samenleving.

Neem een ​​kijkje in de geheimen van het menselijk lichaam, kom in contact met robots, of bent u een ontwerper van de toekomst. De Deep Space neemt je mee in boeiende 2-D en 3-D beeldenwerelden.
Scherp uw beeld van onze aarde in de context van de huidige thematische focus “De aarde begrijpen”. Virtueel en interactief dat  terwijl mondiaal, maar ook de lokaal de context vanuit verschillende perspectieven zichtbaar wordt. Elk jaar in begin september vindt het alom bekende Ars Electronica Festival plaats. Het is ver over de grenzen van Oostenrijk bekend.

Erlebniswelt Pöstlingberg

Bij een bezoek aan de Pöstlingberg gaan niet alleen de harten van de kinderen sneller kloppen. Na het rijden met de Pöstlingbergbahn zijn er slechts een paar stappen naar de bedevaart basiliek, naar het uitkijkplatform en de Linzer Grottenbahn, en het Linz sprookjes en dwerg koninkrijk.

Pöstlingbergbahn

De historische, steilste spoorlijn van Europa werd voorzichtig gemoderniseerd en uitgebreid en is overweg vrij. Klim aan boord en geniet van de rit op de Linzer berg – met de nieuwe Trams of de nostalgie oude Treintjes (alleen in de zomer), op 30 minuten intervallen rechtstreeks van de Grote Markt van Linz de Pöstlingberg op.

Pöstlingberg-Wallfahrtsbasilika

Geniet van het adembenemende uitzicht over Linz.

Grottenbahn

De Drachen Express door de wereld van dwergen, dieren in het bos en sprookjes. In de kelder vindt u verschillende scènes uit beroemde sprookjes in levensgrote beelden te zien en een wandeling door het centrale plein van Linz rond de eeuwwisseling. Gedurende het hele jaar wordt een uitgebreid familieprogramma aangeboden.

Zoo Linz

Ongeveer 600 dieren ontmoet u bij een bezoek aan de Linzer Zoo lokale en exotische fauna in Linzer Zoo. Deze is halverwege Pöstlingbergbahn (bereikbaar met Pöstlingbergbahn). Bezienswaardig is de tropische huis onlangs gerenoveerd met veel bijzondere bewoners, zoals apen en gigantische slangen. Familie uitjes en familie dagen worden aangeboden het hele jaar.

Bezienswaardigheden in Linz

Altes Rathaus / Het oude stadhuis / Raadhuis

Tot nu toe de zetel van de burgemeester en de gemeenteraad, het gebouw combineert hedendaagse architectuur met historische vondsten zo als  uitbundig versierde gotische werken en ambachten en een Biedermeier schilderij. De arcaden binnenplaats lokt met een idyllische tuin, het stadsmuseum Genesis en een zeldzaam Tandheelkundig museum.

Hauptplatz mit Dreifaltigkeitssäule Linz / De Grote Markt met de Drieeenheidszuil in Linz

Gemaakt van wit marmer is de imposante 20 meter hoge zuil, die in 1723 werd voltooid en is gewijd aan de Heilige Drievuldigheid. Als een typische symbool van de barok werd deze gebouwd uit dankbaarheid voor het herstellen van rampen en bescherming tegen oorlog, brand en pest. De kolom staat in het midden van de Grote Markt van Linz, met ongeveer 13.200 m2 is het een van de grootste pleinen/markten in Europa, uit de 13e eeuw. Het centrale plein als marktplaats hielp de stad al snel om hun economisch herstel te bevorderen.

Jesuitenkirche of Alte Dom / Jesuitenkerk of oude Dom

Gebouwd door de jezuïeten in de jaren 1669-1683 volgens de plannen van PF Carlone. Het was een bisschops Kerk (kathedraal), toen Jozef II in Linz aan het bisdom was. En ging 1909 terug naar de jezuïeten. De Dom ligt aan de zuidkant van de Grote Markt, naast het voormalige jezuïetencollege. Anton Bruckner werkte hier van 1856-1868 als organist. Het orgel werd gebouwd volgens de plannen van Anton Bruckner en is bewaard gebleven tot vandaag.

Kremsmünsterer Haus / Het Kremsmunster huis

De voormalige stad residentie van de beroemde Stift Kremsmünster staat aan de  “Oude Markt” in de oude stad. Volgens de legende stierf keizer Frederik III hier. (1493). Vandaag de dag is er een modern restaurant gevestigd met een prachtige tuin.

Landeskulturzentrum Ursulinenhof / Ursulinenkirche / Landelijkcultuurcentrum Linz Ursulinenhof en Ursulinenkerk

De voormalige kloosterkerk van de Ursulinen is nu een kunst, concert-en parochiekerk voor het “Forum St. Severin”. Het aangrenzende klooster werd ontbonden in 1968. Het huidige Opper-Oostenrijk culturquartier is vandaag de gemeenschappelijke link die het land Ursulinenhof, de Ursulinen kerk en het Open Huis van Cultuur van de provincie Opper-Oostenrijk verbindt. In de Ursulinenhof galeries, de kunstcollectie van de provincie Opper-Oostenrijk en het theater U \ hof: gehuisvest.

Landhaus / Landhuis

De prachtige renaissance structuur gebouwd in de 16e eeuw op de plaats van het minoritenklooster en is nu de zetel van de gouverneur van Opper-Oostenrijk, het regionale parlement en de provinciale overheid. De onderste verdiepingen van de toren opgericht in 1568, zijn huidige hoogte werd in 1638 gebouwd en kan worden beklommen. De Italiaanse arcaden binnenplaats met fontein planeet doet denken aan Johannes Kepler, die hier 14 jaar studeerde aan de Protestantse landschapschool.

Linzer Schloss / Het Linzer slot

In een schenkingsakte uit de tijd van Karel de Grote in 799 werd voor de eerste keer het ” Linzer Schloss ” genoemd , en de St. Martinkirche. Vandaag de dag kunt u nog steeds genieten van de wallen van het kasteel , de bastions en de Friedrichstor met het opschrift AEIOU ( Alles Erdreich ist Österreichs Untertan / Alle grond is aan Oostenrijk onderworpen ) . Keizer Frederik III . woonde hier tot zijn dood in 1493. Als tijdelijk centrum van het Habsburgse rijk benoemde hij Linz tot hoofdstad van het land. Onder Rudolf II vond de bouw van het Paleis in de 17e eeuw, waarin zich nu het Schlossmuseum van Linz bevindt. De grote brand van 1800 verwoestte de zuidelijke vleugel , die werd herbouwd in de jaar van  de Culturele Hoofdstad van 2009 in een moderne staal en glas architectuur en werd heropend. Hier is het grootste universele museum in Oostenrijk in 1 gebouw. In de vleugels van het huidige Slot zijn nu het Landesmuseum en de historische collecties . In de nieuwe zuidvleugel zijn de permanente tentoonstellingen over de natuur en techniek van Opper-Oostenrijk getoond . Actueel zijn er ook interessante speciale tentoonstellingen .
Bekijk ook op het terras het tweede grootste gegoten model van de stad, het tweede grootste ter wereld! Voor mensen die geïnteresseerd zijn in de technologie is ook een bezoek aan het Ars Electronica Center en de Voestalpine Stahl wereld de moeite waard.

Martin Luther Kirche / De Maarten Luther Kerk

Door het Edict van Tolerantie van Keizer Jozef II (1781) van het protestantse geloof dat weer werd toegestaan ​​in Opper-Oostenrijk. Maar het eerste bedehuis in Linz, werd ingehuldigd pas op 20 oktober 1844. Door de katholieke bouworde moest de protestantse kerk 50 meter terug van de straat gebouwd worden, dit om het straatbeeld niet te domineren. Vandaag komt ze door de afstand tot de weg veel beter tot haar recht.

Martinskirche / Martinskerk

Een van Oostenrijks oudste kerken die een bezoek waard zijn! Binnen wacht een niet bedekt Romeinse stenen inscripties en een Romeinse ovengroep. Beroemd is ook de kopie van de “Volto Santo” afbeelding, waarvan de oorsprong ligt in Lucca (​​Italië).

Mozarthaus / Mozaerthuis

Dit renaissance gebouw uit de tweede helft van de 16e eeuw, hier heeft Wolfgang Amadeus Mozart in slechts drie dagen, de “Linz Symfonie” en de “Linz” Sonata gecomponeerd. In de entree vindt u een borstbeeld van Mozart, evenals een geluidsinstallatie met het begin van de beroemde symfonie te ontdekken. Mozart’s. Alles kan van buitenaf worden bekeken, Wel is er op de binnenplaats een idyllische tuin.

Stadtpfarrkirche / Stads Parochiekerk

Misschien ken je de uitdrukking„Tu felix Austria nube.“  (Du, glückliches Österreich, heirate!) (U, gelukkig Oostenrijk, trouwen!)  In deze zin trouwde hier bijna 500 jaar geleden Anna, die later erfgename van Bohemen en Hongarije, met aartshertog Ferdinand. De huidige barokke kerk heeft nog steeds componenten uit de romaanse en gotische tijd. Het hart en de inwijding van keizer Frederik III liggen hier begraven. Een tip voor pelgrims is het standbeeld van St. Jacob.

Belangrijke voorstellingsplatforms

Brucknerhaus – Bruckner Huis
Landestheater – Land Theater
Musiktheater am Volksgarten – Muziektheater volkstuinen
Posthof – Posthof
Theater Phönix – Phoenix Theater

Musea en collecties

 • Ars Electronica Center
 • Atelierhaus Salzamt
 • LENTOS Kunstmuseum Linz
 • Linz Genesis / Zahnmuseum
 • NORDICO – Stadtmuseum Linz
 • OK Offenes Kulturhaus Oberösterreich
 • Landesgalerie Linz
 • Pöstlingbergbahn-Museum
 • Schloss Ebelsberg
 • Schlossmuseum Linz
 • StifterHaus, OÖ Literaturmuseum
 • Tabakfabrik Linz
 • Voestalpine Stahlwelt

KONTAKT

Touristinformation Linz
Hauptplatz
4020  Linz

Tel: +43 732 7070 2009
Fax: +43 732 7070 54 2009
E-Mail: tourist.info@linz.at

Bron : http://www.oostenrijknieuws.nl/opper-oostenrijk/opper-oostenrijk/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s