Schoonmaakmiddelen: schoonmaak met spiritus en soda azijn en groene zeep schoonmaakmiddelen van vroeger

Soms vraag ik me als ik door de supermarkt loop wel eens af hoe de mensen er vroeger mee omgingen als er een probleem was in de huishouding, want nu zie ik voor ieder kleine probleem een andere spuitbus of tube staan.

schoonmaakmiddel

Schoonmaakmiddelen: schoonmaak met spiritus en soda azijn en groene zeep schoonmaakmiddelen van vroeger

Soms vraag ik me als ik door de supermarkt loop wel eens af hoe de mensen er vroeger mee omgingen als er een probleem was in de huishouding, want nu zie ik voor ieder kleine probleem een andere spuitbus of tube staan. De gewone huis, tuin en keukenmiddeltjes waren vroeger voor alles gewoon meer in gebruik en het probleem werd vaak veel beter opgelost dan met de dure middeltjes die tegenwoordig in de supermarkt te koop zijn. Ik wil in dit artikel graag enige van deze middels en tips doorgeven. Vroeger waren de schoonmaakmiddelen die men gebruikte onder andere spiritus, groene zeep, soda en schoonmaakazijn.

Soda

Een heel goede vetoplosser is soda, een aangekoekte pan een half uur in water met een schepje soda weken en dan kun je hem, als het geen aluminium pan is want bij aluminium pannen moet je het niet gebruiken, makkelijk schoonmaken. Door een vuile spons enkele minuten in heet sodawater te leggen en dan met koud water uit te spoelen wordt hij weer schoon. Een behoorlijk vies ovenraam kun je ook goed schoonmaken met sodawater en om te zorgen dat je minder last hebt van een verstopt afvoerputje kun je ook iedere maand een beetje sodawater door de gootsteen laten spoelen. Bij nare luchtjes inde koelkast kun je deze luchtjes weg laten trekken door een bakje pure soda in de koelkast te zetten.

Spiritus

Bij het zemen van ramen werkt het uitstekend om samen met afwasmiddel een beetje spiritus door je water te doen. Dit sopje kan ook worden gebruikt om pianotoetsen schoon te maken. Om tegels en spiegels te ontvetten kan men onverdunde spiritus gebruiken. Als er wanneer je klaar bent een blauwe glans achterblijft dan kun je het oppervlak met wat citroensap en een paar druppels afwasmiddel in water afnemen. Viltstift- en balpenvlekken, schoensmeervlekken en grasvlekken op kleding kunnen worden behandeld door een beetje onverdunde spiritus op een witte doek te doen en daarna de kleding met de doek af te deppen, maar zeker nooit wrijven. Hierna met schoon water de kleding grondig afdeppen en dan kan het kledingstuk op de wijze die je normaal gewend bent worden uitgewassen. Je moet bij lichte kleding wel goed opletten want het kan zijn dat deze verkleurd.

Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is goed om nare luchtjes weg te nemen en het is ook een goede ontvetter. Als er een rooklucht in de kamer hangt dan kan deze worden weggenomen door voor het naar bed gaan in de betroffene kamer een paar bakjes schoonmaakazijn te zetten. Als er een rooklucht in de gordijnen zit dan kan dit verholpen worden door de gordijnen te besproeien met een spuitflacon waar voor de helft water in zit en verder schoonmaakazijn. Als men last van kalkranden bij een vuil strijkijzer of in bloemenvazen heeft dan kan het ijzer van de strijkbout en de vazen met een papje dat voor tweederde uit zout en voor eenderde uit schoonmaakazijn bestaat behandeld worden. Kringen op een eiken tafel kunnen met succes worden behandeld met het mengsel van slaolie en een paar druppels schoonmaakazijn. Om het toilet en de badkamer te ontkalken kan schoonmaakazijn ook goed worden gebruikt, je moet het dan wel even in laten trekken. Als je hiervoor schoonmaakazijn en allesreiniger samen gebruikt is de werking minder en daarom kun je ze in plaats van samen beter apart, na elkaar, gebruiken. Je kunt onverdunde schoonmaakazijn ook voor roestvlekken op een wastafel gebruiken  en hier geldt ook dat je het wel even moet laten inweken.

Groene zeep

De voorloper van allesreiniger is groene zeep, dat ook wel zachte zeep wordt genoemd. Dit milde schoonmaakmiddel lost makkelijk in warm water op. Je kunt het gebruiken om tegels, sanitair, vloeren, enz. schoon te maken. Als je kleding met vlekken hebt dan kun je ook deze voor dat je de kleding in de wasmachine doet met groene zeep insmeren. Met een sopje van een scheutje spiritus en groene zeep kun je een vuile, leren zeem weer goed schoon wassen. Als de oven is aangekoekt dan kun je er een schoteltje pure ammonia in zetten en de ovenwanden met groene zeep dik insmeren, het vuil is dan de volgende dag losgeweekt en kan zonder enige moeite worden weggenomen. In verband met de ammonia is het wel belangrijk om de keuken goed te luchten.

Het vervolg

Ik heb tot nu toe enige algemene schoonmaakmiddelen en tips doorgegeven en ik ben van plan om meerdere hiervan zelf uit te proberen. Ik bleef met mijn strijkijzerbout altijd maar door strijken, want ik had geen idee hoe ik hem schoon moest maken, maar nu weet ik dat wel en ga het dan ook uitproberen met het middeltje van eenderde schoonmaakazijn en tweederde zout. Dat mijn probleem op zo een goedkope en eenvoudige manier op te lossen is, dat is echt wel fijn. Er komt zeker nog een vervolg van dit artikel en daarin volgen nog heel veel bijzondere en opmerkelijke dingen en tips. Naar mijn mening zou het goed zijn dat dit soort zaken die vroeger heel gewoon waren bij ons bekend blijven of eigenlijk weer bekend worden en dan natuurlijk ook gebruikt worden. Dit is ook voor vele dingen beter, want het is veel goedkoper, dat is dus goed voor de bankrekening, het is heel wat eenvoudiger, dat bekent dat het minder tijd en moeite kost, en het is ook nog eens veel milieuvriendelijker, en dat is dus beter voor het milieu en dat is heel belangrijk.

 

Bron : http://artikelsschrijven.nl/2014/schoonmaakmiddelen/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s