Waddeneiland Ameland: alles over het eiland Ameland en de bezienswaardigheden

Veel informatie over het mooie waddeneiland Ameland waar men een echt gevoel van vrijheid ervaart. Als je er geweest bent dan wil je er nog eens naar toe.

Waddeneiland Ameland

Waddeneiland Ameland: alles over het eiland Ameland en de bezienswaardigheden

Ameland is vanuit het westen geteld het 4de bewoonde waddeneiland van Nederland. Het hele eiland behoort tot 1 gemeente en valt onder de provincie Friesland. Ameland telt op 1 Januari 2014, 3565 inwoners (bron CBS). Ameland bestaat voornamelijk uit zandduinen. Het eiland telt een strandlengte van 27 kilometer en een totale lengte van 100 kilometer aan fietspaden. In het drassige natuurgebied het Oerd waar het zeewater door verschillende geulen in-en uitloopt wonen veel verschillende vogelsoorten.

Dorpen en buurtschappen waddeneiland Ameland 

Op Ameland zijn 4 dorpen namelijk: Hollum, Nes, Buren en Ballum. Naast deze dorpen zijn ook de buurtschappen Ballumerbocht en Kooiplaats op het eiland te vinden. Het dorp Sier bevond zich vroeger ook op het waddeneiland Ameland maar dit dorp is tijdens stormen ‘verdronken’ en ligt nu in zee. In het dorp Hollum vinden we het ‘oudste’ huis van Ameland daterend uit het jaar 1516.

Dam leggen tussen Ameland en het vasteland in 1871-1872 

Men heeft geprobeerd in de jaren 1871-1872 bij wantij een dam te bouwen tussen het waddeneiland Ameland en het vasteland. Het doel hiervan was om mede door aanslibbing landbouwgrond te winnen. Zowel door de provincie Friesland als door het Nederlandse Rijk werd 200.000 gulden betaald. Het bouwen van de dam werd geen succes, en na de heftige winterse stormen in het jaar 1882 werd dan ook besloten de reparatiewerkzaamheden te stoppen. Nu kan men bij laagwater nog steeds een gedeelte van de toen gebouwde dam zien. De veerdam bij Holwerd is de aanzet van deze dam.

Ameland en de Tweede Wereldoorlog 

In het jaar 1940 kwamen Duitse troepen naar Ameland, binnen enkele uren hadden de Duitse troepen de controle over Ameland in hun hand. Strategisch gezien was Ameland voor het verloop van de oorlog van weinig of geen belang, dit kan gezien worden als de reden waarom op Ameland nooit geen invasie is uitgevoerd. Bijna een maand na de capitulatie van Duitsland, op 3 Juni 1945 gaven de Duitse troepen op Ameland zich pas over.

Ameland: taal en cultuur 

Ameland kent als enige Nederlandse waddeneiland nog een actief streekdialect het Amelands, wat een mengdialect is wat sterk verwant is aan het Stadsfries. De inwoners van het waddeneiland noemt men Amelanders. Ameland is erg geliefd bij kunstenaars door de bijzondere lichtval, en het mooie landschap. In November organiseert men op het eiland jaarlijks een kunstmaand, waarbij door kunstenaars uit binnen-en buitenland op ongeveer dertig verschillende locaties kan worden geexposeerd.

De musea op Ameland 

Op Ameland zijn verschillende interessante musea waaronder:

  • In het dorp Hollum het Cultuurhistorisch museum Sorgdrager, Maritiem Centrum Abraham Fock, Molen de Verwachting en Vuurtoren Bornrif.
  • In Nes het Natuurcentrum Ameland, Molen de Phenix en het brandspuithuisje.
  • En in het dorp Buren het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude.
  • Tevens zijn er op Ameland verschillende Rijks- en Oorlogsmonumenten te vinden.

De haven van Ameland 

De veersteiger en de jachthaven van Ameland vinden we aan de zuidkant bij het dorp Nes. De veerdienst tussen Nes en Holwerd wordt onderhouden door Rederij Wagenborg. De jachthaven van Ameland is geopend van 1 April tot 1 November en wordt beheerd door de Stichting Jachthaven het Leyegat. Bij laagwater is er bij de haveningang slechts een diepte van 60 tot 80 centimeter zodat de haven bij laagwater enkel te bereiken is door kleine schepen. Droogvallen kan men bijvoorbeeld ten oosten van de jachthaven. Naast een havenkantoor waar men weers- en getijde informatie kan krijgen biedt de jachthaven drijvende steigers met stroomaansluiting en sanitaire voorzieningen.

De vuurtoren van Ameland 

De vuurtoren van Ameland aan de Oranjeweg in Hollum, is een leuk rustpunt tijdens een mooie fietstocht over het eiland. Als men de vuurtoren beklimt kan men genieten van een mooi uitzicht over het eiland. De vuurtoren is leuk ingericht en men kan hier heel wat leren over het leven van de vuurtorenwachter. Ook met kinderen een leuke attractie.

De reddingsdienst van Ameland 

Ameland heeft een reddingsstation van de KNRM. De reddingsdienst heeft zijn faciliteiten zo’n 4 kilometer ten westen van de veerdam in de Ballumerbocht en aan de stroomleidam. Vanaf 1988 beschikt de reddingsdienst van Ameland over een motorreddingsboot, tot die tijd was Ameland de enigste Europese reddingsdienst waar de reddingsboot nog steeds gelanceerd werd met hulp van paarden. Nu is de lancering van de reddingsboot met hulp van paarden een toeristische attractie.

Boottocht de zeehond 

Een leuke boottocht met         als doel het aanschouwen van robben van enige afstand. Goed geregeld en met goede informatie.

Vliegveld: Ameland Airport Ballum 

Het kleine vliegveld Ameland Airport Ballum wordt voornamelijk gebruikt voor recreatieve doeleinden maar dient ook als landingsplaats voor de reddingshelikopters die ambulancediensten verrichten in het waddengebied. Tevens komt op het terrein van het vliegveld een circa 10 hectare groot zonnepark. Dit zonnepark kan verwezelijkt worden door een subsidie toegekend in Oktober 2013 door het waddenfonds. De totale kosten van het zonneprojekt zijn plusminus 6,9 miljoen. Als het zonnepark klaar is zal dit voorzien in ten minste 20 procent van het electriciteitverbruik van het eiland.

Meer info over de Waddeneilanden :

De Waddeneilanden
Waddeneiland Texel
Waddeneiland Vlieland
Waddeneiland Terschelling
Waddeneiland Ameland

 

Bron : http://vakantie2014.com/waddeneiland-ameland/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s