Tandcyste: diverse tandcysten en wat is tandenknarsen en tandextractie

De mond en de woorden die er mee te maken hebben, van tandcyste tot tandextractie en tandenknarsen. 

k5

Wat is een tandcyste

Een tandcyste is een soort holte in het kaakbeen met vocht gevuld en met epitheliaal weefsel bekleed. Als de cyste komt van een gebitsonderdeel, dan heet deze odontogene cyste. Daarnaast zijn er cysten die niet bij een gebitsonderdeel zitten, deze heten niet odontogene cysten.

Odontogene cysten

Er bestaan diverse soorten odontogene cysten :

 • Tandwortelcyste : aan de buitenkant van de kaak komt een harde zwelling, deze cyste ontstaat aan een wortelpunt van een gebitsonderdeel.
 • Folliculaire cyste : hier steekt de kroon in de cyste holte, deze cyste ontstaat bij de tandontwikkeling cyste drang in het normale tandzakje is de oorzaak.
 • Eruptiecyste : is een blauwe holte, een doorschermerende holte die zit boven een doorbrekend gebitsonderdeel.
 • Primordiale cyste : deze cyste ontstaat bij het tandvormende plateau in het epitheel wat onder het slijmvlies ligt.
 • Custen zijn chirurgisch te verwijderen, met uitzondering van de eruptiecyste. Bij de eruptiecyste wordt alleen de holte geopend.

Niet odontogene cysten

Er bestaan diverse soorten niet odontogene cysten

 • Ranula : een in de mondbodem voorkomende blauw gekleurde cyste
 • Slijmcysten : slijmcysten op de lippen, ook mucocéle wordt onder de slijmcysten gerekend.
 • Nasopalatinale cysten : deze cyste bevind zich als deze zich voordoet achter de bovenstetanden in het midden.
 • Dermoïdcysten : ook deze cysten zijn gelegen in de mondbodem en zijn gevuld met een witte brijachtige substantie.
 • Ductus thyreoglossus : deze cysten bevinden zich in de hals regio, en lopen van de schildklier tot aan de basis van de tong.
 • Deze cysten hebben een onderliggende oorzaak en is dus heel verschillend, de oorzaak vaststellen is dus het belangrijkste punt om deze te behandelen.

Wat is tandenknarsen

Het tandenknarsen is een probleem wat overdag en in de slaap wordt gedaan. Door de bovenkaak en de onderkaak over elkaar heen te laten schuiven, ontstaat er een knarsend “hinderlijk” geluid. Dit knarsen kan natuurlijk met opzet gedaan worden, maar veel mensen doen het uit gewoonte, waar andere het onwetend in hun slaap doen. Meestal ontstaat tandenknarsen door het feit dat er spanningen in een mensen leven voorkomen. Wanneer deze spanningen langere tijd duren, kan er schade ontstaan aan het gebit, deze schade kan zelfs heel ernstige vormen aan nemen.

Wanneer afwijkingen aan het gebit de oorzaak zijn dan kan men dat eenvoudig bij laten slijpen. Maar als het spanningen zijn dan raad ik aan ontspanning te zoeken en gedurende de dag momenten van rust in te lassen.

Wat is tandextractie

Tandextractie is het nette woord voor het trekken van tanden en kiezen. Dit komt voor als de tanden heel slecht zijn door dat er veel van de tand weg is, en een vulling of een kroon geen optie meer zijn. Ook breken tanden of kiezen soms spontaan af. Zelf heb ik de laatste tijd diverse kiezen gehad die gebroken zijn. Meestal zijn dat kiezen die gerepareerd zijn en waar een s ijzeren pinnetje de kroon sterk houd. Als je dan ook nog elke dag met een tanden stokje nogal stevig de etensresten tussen de tanden weg neemt, dan kan er schade ontstaan aan de kies. Het trekken van deze kiezen doet de tandarts onder plaatselijke verdoving. De tandarts heeft voor de meeste tanden en kiezen een aparte tang.

Wenst u een brug te plaatsen op een plaats waar een gebroken kies staat, dan moet deze kies met wortel meestal eerst getrokken worden. Wanneer de kies te klein is kan men niks meer op de wortel plaatsen. Zelf heb ik sinds kort meerdere bruggen van vier kiezen laten plaatsen.

 

Bron : http://www.watkosteenkroonnu.nl/tanden-en-kiezen/tandcyste/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s