Volg de pensioen perikelen: AOW leeftijd PMT PFZW en AOW jaren

AOW leeftijd hoger geeft meer werkeloosheid en werkeloosheid is dodelijk. Lagere pensioenen, investeringen met groot risico en AOW jaren repareren wordt duurder.

pensioenen situatie zorgelijk

Volg de pensioen perikelen: alles over pensioenen en AOW op deze website 

  • Hogere werkloosheid door hogere AOW leeftijd
  • Pensioenuitkeringen PMT lager
  • Rabobank wordt ondersteund door PFZW
  • Ontbrekende AOW jaren repareren wordt duurder

Hogere werkloosheid door hogere AOW leeftijd

Het FNV wil dat de regering af ziet van een hogere AOW leeftijd, dat zou namelijk de werkloosheid negatief beinvloeden. De leeftijd moet in stapjes omhoog tot 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. Doordat ouderen langer door moeten, komen er minder jongeren aan de bak, en dat is niet de bedoeling. Dus dit plan brengt eigenlijk weinig op, geen geld en meer werkeloosheid. En daarnaast natuurlijk mensen die langer moeten werken en dat misschien helemaal niet willen.

Pensioenuitkeringen PMT lager

PMT gaat toch de pensioenen verlagen, dit alleen omdat het moet van De Nederlandse Bank. De uitkeringen van pensioenen gaan per eerste mei 0,4 % omlaag en treft daarmee bijna 200.000 gepensioneerden. Dus in de metaal gaan de pensioenen dan iets naar beneden. PMT wil zo snel mogelijk deze kleine daling te niet doen, maar dan moet de financiële positie het toelaten.

In januari werd nog besloten om geen kortingen toe te passen, echter DNB was niet akkoord met deze beslissing. Het lage percentage is geen reden om het korten te laten.

Dekkingsgraad PMT 

De dekkingsgraad van pensioenfonds PMT is dus net iets te laag, het percentage ligt nu op 103,8% en moest eigenlijk boven de 104 % zijn. DNB houd het pensioenfonds dus aan de regels en eist een kleine korting. De huidige dekkingsgraad zou wel voldoende zijn, maar op het moment van meten was het te laag.

In 2013 moest PMT ook al korten met 6,3 % om aan de strengere regels te voldoen.

Pensioenen 2014

In totaal 29 pensioenfondsen moesten korten vanaf 1 april 2014, dat waren wel 9 pensioenfondsen minder dan eerst werd verwacht. PMT had ontheffing aangevraagd voor dit kleinen tekort, maar deze ontheffing is dus niet toegewezen. Een uitzondering kan nog gemaakt worden als een pensioenfonds kan aantonen dat het meer kosten heeft met deze regel toe te passen, dan dat deze regel werkelijk geld opbrengt.

De kortingen vallen over het algemeen lager uit dan eerst werd verwacht, het gemiddelde percentage ligt rond de 1,3% bij die 29 pensioenfondsen. Door al deze maatregelen te treffen moeten fondsen aan het einde van deze hersteltermijn weer een verantwoordde dekkingsgraad hebben.

Rabobank wordt ondersteund door PFZW

Het pensioenfonds PFZW van Zorg en Welzijn zal investeringen gaan doen in de bedrijfskredieten van de Rabobank. Door deze investeringen zou Rabobank weer meer ruimte hebben om nieuwe leningen aan bedrijven te geven, en om hypotheken te verstrekken aan particulieren.

Voor het eerst na 2008 zal een Nederlands pensioenfonds zijn geld beleggen in de Nederlandse economie. PFZW is het tweede grootste pensioenfonds van Nederland.

Beleggingen PFZW

Het tweede grootste pensioenfonds heeft beleggingen van rond de 3 % in bedrijfskredieten, maar dat was vooral bij Europese bedrijven. Door deze belegging neemt PFWZ een groot deel van het risico van 3,2 miljard aan 500 bedrijfsleningen op zich. Hiermee heeft het een groot deel van de risico’s van deze kredieten, waar normaal Rabobank dat risico loopt.

Het grootste deel is gegeven aan grootbedrijven in Nederland, in buitenland is het voornamelijk in de agrarische sector en in de voedings sector belegd.

Rendement van de belegging in Rabobank

Het pensioenfonds wil verder niet ingaan op de hoogte van het risico, en op de hoogte van het rendement, maar laat wel weten dat het rendement gelijk is aan of hoger dan bij aandelen. Rabobank krijgt ruimte om ruim 1,5 miljard aan leningen en kredieten uit te zetten.

 

Ontbrekende AOW jaren repareren wordt duurder

Er gaan strengere voorwaarden komen voor mensen die AOW jaren missen. De aanvrager van de tekorten aan AOW jaren moet minimaal 5 jaar in Nederland gewerkt hebben en 5 jaar in Nederland verplicht verzekerd zijn geweest. Ook gaat de minimale aankooppremie naar boven.

Een AOW inkoopregeling is in het verleden gemaakt voor mensen die repatrieerden uit overzeese rijksdelen, door middel van een minimum premie konden deze mensen hun ontbrekende AOW jaren bij kopen. Nu kopen veel mensen die kort in Nederland leven en werken hier hun AOW jaren bij, als ze daarna vertrekken naar hun land van herkomst hebben ze goede zaken gedaan. Deze handelwijze is dus binnenkort verleden tijd.

 

Bron : http://mijnpensioenoverzicht.org/volg-de-pensioen-perikelen/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s