Rookpatronen nauwelijks beinvloed door de prijs stop nu met roken

De Rookpatronen nauwelijks beinvloed door veel hogere prijzen, wel wat minder mensen die roken, maar geen rokers die per dag minder gaan roken door de hogere sigaretten prijzen. Dus echte rokers blijven roken !

rookpatroon nauwelijks beinvloedrookpatroon nauwelijks beinvloed

Rookpatronen nauwelijks beinvloed door de prijs stop nu met roken

De wereldgezondheidsorganisatie heeft onderzocht hoe mensen reageren op hogere prijzen voor sigaretten, en daaruit blijkt dus dat rokers niet minder sigaretten gaan roken per dag, wel stopt een aantal rokers omdat het hun gewoon te duur wordt. Opvallend punt is dat landen waar per rokende consument de meeste sigaretten worden gerookt, de sigaretten zeker niet het goedkoopst zijn.

De top vijf landen waar de consument het meeste rookt : Rusland, Griekenland, Oostenrijk, Kiribati en Nauru. In deze landen varieren de prijzen van sigaretten van 1 dollar tot wel 5,77 dollar, in Rusland zit de prijs rond 1,03 dollar wat € 0,83 is, in Kiribati zit de prijs rond 7,19 dollar wat € 5,77 is

Rookpatroon nauwelijks beinvloed hogere prijzen

Daarnaast is in landen waar de prijzen torenhoog zijn, maar iets minder gerookt per rokende consument dan het wereldwijde gemiddelde. De top vijf landen waar de hoogste prijzen zijn per pakje sigaretten : Noorwegen, Ierland, Australie, Groot Brittanie en Singapore. In deze landen varieren de prijzen van € 7 tot ongeveer € 11 per pakje sigaretten. Ondanks de hoge prijzen steken consumenten in deze landen gemiddeld toch 24 sigaretten per dag op en dat is best heel wat als je dat op maandbasis bekijkt.

Naar aanleiding van onderzoek van hoogleraar tabaksontmoediging Marc Willemsen gaan mensen absoluut minder roken en anderen stoppen met roken, dus er is sprake van prijselasticiteit. Elke verhoging van 10 procent maakt dat 4 procent van de consumenten stopt met roken, en de rokers gaan wel iets minder roken ! De meeste rokers  hebben niet de kracht om weinig of minder te roken, dat houd in dat ze het aantal sigaretten niet op een laag peil kunnen houden, in arme landen en ontwikkelingslanden zijn wel veel mensen die maar weinig sigaretten roken per dag maar dat komt omdat ze dagelijks maar net rond kunnen komen. Van een paar euro per dag kun je nooit veel gaan roken, want eerst moeten deze mensen wat eten kopen, en wat dan overblijft is voor andere dingen bestemt.

Prijselasticiteit beinvloed rookpatroon nauwelijks

Ook vermoedt Marc Willemsendat er geen sprake is van een plafond als het over de prijzen en prijsstijgingen gaat, worden sigaretten duurder en steeds duurder, dan blijven er altijd mensen stoppen met roken. Punt is echter dat het wel belangrijk is als sigaretten minder aantrekkelijk worden voorgesteld door alle goede en slecht stoffen te vermelden, ook stoffen die de sigaretten smaak stimuleren moeten aangepakt worden. Daarnaast is een tweede punt dat de kleur en de uitstraling van de pakjes sigaretten, zodanig aangepast moet worden dat een pakje sigaretten er smerig of lelijk uit ziet.

Ons land zit net onder de top vijflanden met de duurste sigaretten, de prijs van een pakje sigaretten is momenteel € 5,27, daarmee staan we op de veertiende plaats als het over de prijs gaat. De Nederlanders steken gemiddeld 29 sigaretten per dag op, en dat is ruim boven het gemiddelde wereldwijd.

Kijk voor stoppen met roken op :

Eindelijk ontdekken hoe je kunt stoppen met het roken

 

Stoppen met het roken vraag de gratis info aan en neem deel aan de

gratis webclinic

 

Bron : http://artikelsschrijven.nl/2014/rookpatronen/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s