Coeliakie behandelen: wat is coeliakie de symptomen en behandeling voedselintolerantie

Coeliakie of met een andere benaming gluten-intolerantie, lees meer over wat coeliakie is, de mogelijke oorzaken, de symptomen en de behandeling. 

Coeliakie behandelen

Coeliakie behandelen: wat is coeliakie de symptomen en behandeling voedselintolerantie

Coeliakie heeft alles te maken met een bepaald soort eiwit wat in voeding voorkomt en darmproblemen veroorzaakt. Het bedoelde soort eiwit is in de volksmond beter bekend als gluten. Daarom staat Coeliakie ook wel bekend als gluten-intolerantie. Bij personen die last hebben van Coeliakie veroorzaakt de opname van gluten beschadigingen aan het slijmvlies van de dunnedarm. Door deze beschadigingen wordt het voor de darm moeilijker om zijn werk goed te doen, en voldoende voedingstoffen op te nemen, wat tot ondervoeding kan leiden. Gluten is een eiwit wat voorkomt in tarwe, gerst, rogge, spelt en khorasan tarwe (deze laatste variant staat ook wel bekend als kamut). Vele dagelijkse voedingsproducten worden van deze granen gemaakt zoals bijvoorbeeld: brood, pasta, paneermeel, koek, cake, taart. Maar ook in producten waar men het niet direct verwacht kunnen gluten zitten zoals in bepaalde snoepjes, in bier, in ijssoorten, in vlees, in bindmiddel of in vermicelli.Vaak kan men haver ook niet veilig gebruiken bij een glutentenvrij dieet omdat haver dikwijls besmet (gecontamineerd) is.

Gluten-intolerantie en de dunne darm 

Bij een gezonde dunnedarm zijn er aan de binnenkant darmplooien met daarop darmvlokken. Deze darmplooien en darmvlokken hebben samen een groot oppervlak voor de opname van voeding. Het eten van gluten veroorzaakt bij Coeliakie-patiënten ontstekingsreacties in het slijmvlies van de dunnedarm waar door de darmvlokken kapot gaan. Wanneer er sinds langere tijd schade aan het darmslijmvlies is ontstaan kan de darm de belangrijkste voedingsstoffen niet meer goed opnemen wat kan leiden tot voedingstekorten en zelfs tot ondervoeding.

Oorzaak Coeliakie 

De oorzaak van de ziekte Coeliakie is nog niet bekend. Wel weet men dat zowel erfelijkheid( genetische factoren) als omgevingsfactoren waarschijnlijk bij Coeliakie een rol spelen. Een kind heeft een 5 tot 10 procent hogere kans om last te krijgen van Coeliakie als één van de ouders het ook heeft. Als zijn er ook vele voorbeelden van Coeliakiepatiënten die geen familieleden hebben met deze ziekte.

Coeliakie symptomen

Bij baby’s treden de eerste verschijnselen van gluten-intolerantie vaak op zo rond de leeftijd van plusminus een half jaar wanneer het kleine kind voor het eerst in aanraking komt met gluten door het eten van pap op basis van tarwebloem of door het eten van brood. Bij volwassenen is vaak sprake van een plotseling opduiken van symptomen, al blijkt bij navraag dat hier aan vooraf vaak verschillende jaren zijn geweest met vage, niet thuis te brengen klachten. De symptomen die voor kunnen komen bij Coeliakiepatiënten kunnen onderling veel verschillen. Bij kleine kinderen van 9 – 24 maanden zijn groeiachterstand en darmgerelateerde klachten opvallende zaken. Bij oudere kinderen uit de ziekte zich vaak door absorptiegerelateerde- en psychosociale klachten. Bij volwassen staan symptomen die het gevolg zijn van de malabsorptie van nutriënten vaak op de voorgrond.

Vaak voorkomende symptomen bij Coeliakie 

 • Chronische diarree
 • Verstopping (obstipatie)
 • Onregelmatige/overmatige ontlasting
 • Groeiachterstand ( voornamelijk bij jonge kinderen)
 • Gewichtsverlies
 • Bloedarmoede
 • Een opgezette buik
 • Slaperigheid
 • Lusteloosheid
 • Braken
 • Spierklachten
 • Problemen op het gebied van de vruchtbaarheid
 • Hevige stemmingswisselingen
 • Osteoporose (botontkalking)
 • Zenuwaandoeningen
 • Een verlate puberteit
 • Psychische klachten
 • Blaasjesvormige huidaandoening (dermatitus herpetiformis)

Het stellen van de diagnose Coeliakie 

Door middel van een biopsie, waarbij men een stukje weefsel van de dunnedarmwand wegneemt is het mogelijk de diagnose Coeliakie te stellen.

Coeliakie behandeling 

Tot nu toe is de enige mogelijke behandeling van Coeliakie een glutenvrij dieet. In supermarkten en reformwinkels zijn vele glutenvrije producten te koop. Hoe eerder Coeliakie wordt herkend en wordt aangevangen met een streng glutenvrij dieet hoe groter de kans op volledig herstel van de dunne darm. Een glutenvrij dieet blijft echter noodzakelijk omdat gluten iedere keer weer opnieuw zorgen voor aantasting van de dunne darm. Wanneer men al heel lang Coeliakie heeft is het mogelijk dat de dunne darm niet meer kan herstellen door het houden van een glutenvrij dieet. Men noemt dit  ‘refractaire’ Coeliakie, de kans op kanker is dan ook groter.

Glutenvrije graansoorten 

Voorbeelden van glutenvrije graansoorten die goed te gebruiken zijn bij een glutenvrij dieet zijn onder andere:

 • Gierst: gierst is rijk aan mineralen (voornamelijk silicone en ijzer) en eiwitten. Gierst is glutenvrij en past daarom goed in een glutenvrij dieet. Men kan gierst gebruiken zoals rijst.
 • Boekweit: boekweit bevat veel calcium en de bioflavonoïden rutine en vitamine C. Boekweit is glutenvrij en geen familie van tarwe.
 • Quinoa: quinoa is een compleet eiwit wat rijk is aan ijzer en calcium. Men gebruikt quinoa net als rijst. Past zeer goed in een glutenvrij dieet.
 • Amarant: amarant is een compleet eiwit wat glutenvrij is. Amarant is de grootste plantaardige ijzerbron en wordt gegeten als rijst.

Glutensensitiviteit

Coeliakie in samenhang met andere ziekten

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij antistoffen tegen het eigen weefsel worden aangemaakt. Regelmatig komt een samenhang voor met andere auto-immuunziekten zoals schildklierafwijkingen en diabetes type 1. Coeliakie komt veel voor bij mensen met het syndroom van Down, het syndroom van Williams of het syndroom van Turner.

Coeliakiepatiënten kunnen tevens last hebben van lactose-intolerantie en botontkalking.

Glutensensiviteit

Er zijn ook mensen waarbij na onderzoek geen Coeliakie kan worden gediagnosticeerd maar die wel heel goed reageren op een glutenvrij dieet. Mensen die in deze groep vallen hebben last van glutensensiviteit. Nader onderzoek moet hier nog veel duidelijk maken.

Coeliakievereniging 

De Coeliakieverenigingen in Nederland en België kunnen steun en informatie geven aan Coeliakiepatiënten en hun naasten. Tevens bevorderen deze verenigingen het onderzoek naar de behandeling van Coeliakie.

 

Meer info kijk op de bron website : http://voedingssupplementenbestellen.nl/coeliakie-behandelen/

2 reacties op “Coeliakie behandelen: wat is coeliakie de symptomen en behandeling voedselintolerantie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s