Bijen en wespen: de wespensteek en bijensteek symptomen en behandelen

Wat moet je doen bij een bijensteek of een wespensteek? Het is van belang om bij een wespensteek en bij een bijensteek gelijk te handelen, een wespensteek of een bijensteek kan voor mensen met een zware allergie levensbedreigend zijn.

stuifmeelkorfjes

Bijen en wespen: de wespensteek en bijensteek symptomen en behandelen

Bij een steek van een bij of een wesp verschijnt er een rode bult met een witte rand omheen en deze bult jeukt en is pijnlijk. De angel blijft na een bijensteek in de huid achter omdat er aan deze angel weerhaken zitten, als de nij zich dus na gestoken te hebben wil verwijderen en de angel zit nog in de huid, dan scheurt deze samen met de gifblaas los van de bij en dit heeft de dood van de bij tot gevolg. Een wesp kan meerdere keren steken want doordat hij een angel zonder weerhaken heeft kan hij na een steek gewoon doorvliegen want de angel blijft niet achter in de huid. Een wesp spuit tijdens een steek bij het slachtoffer een beetje gif naar binnen.

Voorkomen van een wespensteek en bijensteek

Het is van belang om niet in de buurt van het nest van bijen en wespen te komen, in de buurt van het nest zijn wespen en bijen extra agressief en om te voorkomen dat men een steek van een wesp of een bij oploopt is het beter om uit de buurt te blijven. In holle boomstammen, in houtstapels en rondom het huis is het eigenlijk overal mogelijk om een nest van wespen of bijen te vinden. Als men een nest wil verwijderen moet men goed oppassen en het is beter om professionele hulp in te roepen. Afweringen worden door wespen en bijen als een bedreiging opgevat en daarom is het belangrijk om kalm en rustig te blijven in de buurt van deze dieren. Het is van belang om op te passen dat er in limonade geen bij of wesp zit zodat een ongemerkte steek in de mond voorkomen kan worden. Bijen en wespen worden door bepaalde parfums en deodorants aangetrokken.

Wespensteek allergie en bijensteek allergie

Bijensteek allergie en wespensteek allergie, onder andere zich uitbreidende roodheid, extreme zwelling, flauwvallen, benauwdheid en braken kunnen allergische reacties zijn. Ga dan onmiddellijk naar het ziekenhuis of waarschuw de huisarts. Sommige mensen die van hun allergie voor bijen- of wespensteken weten hebben zelf een noodsetje bij zich om als het nodig is zelf eerste hulp toe te passen. Er is bij een milde allergie in veel gevallen een extreme zwelling te zien die niet levensbedreigend is. Dit is bij een zware allergie echter niet zo, hierbij kunnen bloeddrukdaling en opzwelling van luchtpijp of strottenhoofd voorkomen en dit kan ademhalingsstoornissen en hartstoornissen tot gevolg hebben, en als er niets aan gedaan wordt kunnen deze tot een shock leiden en deze shock kan levensbedreigend zijn. Een hyposensibilisatiekuur kan bij sommigen helpen, dan worden levenslang kleine beetjes gif toegediend en dit voorkomt een allergische reactie na een steek.

Wespensteek en bijensteek behandelen

Bijensteken en wespensteken gebeuren in drie delen en deze delen zijn:

  • De angel wordt als het nodig is als eerste met een pincet verwijderd. Er wordt ook niet in de bult geknepen of gepeuterd en hij wordt ook niet uitgezogen.
  • Als tweede kan de jeuk en de pijn worden behandeld met zalf, met een washandje met ijsblokjes of een gaasje in azijn gedrenkt, dit is een huismiddeltje van vroeger.
  • Het derde deel is belangrijk bij steken bij het oog, in de hals, in de neus, of in de mond, het beste is dan om meteen naar de huisarts te gaan en te overleggen of een behandeling noodwendig is. Er kan bij een ontsteking van het lymfevat een pijnlijke rode streep zichtbaar worden en het is belangrijk om dit ook altijd even aan de huisarts te laten zien.
  • En als extra vierde punt  zijn er voor mensen met een allergie of die voor het eerste een allergische reactie vertonen twee zaken van belang. Als men een noodsetje bij de hand heeft dan is het belangrijk om dit meteen te gebruiken en zo snel mogelijk medicatie toe te dienen.  Het is van belang om bij andere allergische reacties meteen naar het ziekenhuis te gaan, een bijensteek of een wespensteek is belangrijk om aandacht aan te besteden.

Om een video te bekijken van wespen die kipfile eten maar verder niet kwaad zijn: klik hier

 

Bron : http://artikelsschrijven.nl/2014/bijen-en-wespen/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s