Paniekstoornis: als het leven wordt beheerst door angst en paniekaanvallen

Bij paniekstoornis neemt de angst een ongezonde vorm aan en belemmerd het dagelijks functioneren en het welbevinden. Plusminus 4 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van deze stoornis die gepaard kan gaan met transpireren, benauwdheid, hartkloppingen, duizeligheid, tintelingen en druk op de borst. Wat zijn de oorzaken en wat kan men er aan doen? 

paniekstoornis paniek stoornis

Paniekstoornis: als het leven wordt beheerst door angst en paniekaanvallen 

Angst in geringe mate is nuttig en behoort tot ons dagelijks leven, dit zorgt ervoor dat we onze taken sneller en beter uitvoeren. Neemt de angst echter te grote vormen aan dan wordt het tijd om professionele hulp te zoeken. Emotionele tekenen van angst zijn bijvoorbeeld: dagelijks tobben, angstig zijn, slecht kunnen concentreren, slecht slapen, vermoeidheid en geïrriteerdheid. Als fysieke symptomen kan men dan onder andere last krijgen van hyperventilatie, transpiratie, ademnood, hartkloppingen (onregelmatige hartslag), spierpijn, misselijkheid, draaierigheid, diarree, akelig gevoel op de borst en een droge mond. Bij een paniekstoornis beïnvloed de angst een groot deel van het leven of het gehele leven.

Paniekstoornis als diagnose 

De diagnose paniekstoornis wordt gesteld als iemand last heeft van terugkerende paniekaanvallen wat aanvallen van angst zijn zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak.

Paniekaanval wat houdt dat in 

Tijdens een paniekaanval verkeerd het lichaam steeds in de grootste staat van paraatheid. Men voelt een zeer groot aantal verwarrende gevoelens zowel lichamelijk als psychisch waarbij angst op de voorgrond staat. Tijdens een paniekaanval kunnen onder andere de volgende verschijnselen zich voordoen: hartkloppingen, het gevoel dat men flauw gaat vallen, het verliezen van alle zelfcontrole, duizeligheid, een drukkend gevoel op de borst, benauwdheid en transpireren tevens wordt de kans op hyperventilatie groter. Hyperventilatie is een verkeerde versnelde manier van ademhalen wat de angst erger maakt, men ademt dan met de borst in plaats van met de buik. Na een paniekaanval is de angst voor een nieuwe aanval groter geworden. Men gaat dan plaatsen of gebeurtenissen vermijden die men met de aanval associeerd, soms lijkt dit te helpen maar het tegendeel is eigenlijk waar omdat vermijden de angststoornis in stand houdt.

Behandeling van paniekstoornis en paniekaanvallen 

Als vermijden geen oplossing is wat moet er dan wel gebeuren, belangrijk is dat de behandeling breed wordt aangepakt. Het is nodig dat de klachten erkent worden omdat men anders in een vicieuze angstcirkel rond blijft draaien benoem de angst en laat lichamelijk onderzoeken uitwijzen dat er geen sprake is van een lichamelijke ziekte. Angst en onzekerheid wekken nieuwe angst op, kennis daarentegen verminderd angst. Licht de patiënt dus uitgebreid in over zijn kwaal, kent men de achtergrond en weet men welke symptomen men kan verwachten dan helpt dit de angst te verminderen en de paniek eerder te herkennen. Middelen om hierbij te helpen zijn onder andere goede zelfhulpboeken, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en eventueel medicatie om de spanning te verminderen.

De rampgedachten en scenarioos moet men stapsgewijs bespreekbaar maken, zodat men bewust het gedrag daarop aan kan passen. Als mensen dan stapsgewijs weer aan moeilijke situaties worden blootgesteld blijkt vaak dat men hier beter mee om kan gaan omdat men het verstandelijk heeft leren beredeneren en inzien. Als men voldoende ontspanning neemt bijvoorbeeld in de vorm van sport dan vergroot men zijn weerstand wat helpt om moeilijke, angstvolle situaties succesvol het hoofd te kunnen bieden. Pakt men de behandeling op deze manier aan dan is de kans op welslagen van de behandeling groot.

Hyperventilatie een ervaringsverhaal 

Rosalie heeft tijden gehad dat ze tussen de vijf tot tien hyperventilatie – aanvallen per dag had, waar ze erg uitgeput van raakte. De hyperventilatie – aanvallen gingen gepaard met de volgende verschijnselen: steken op de borst, zeer heftige duizeligheid, tintelingen in haar vingers, benen zonder gevoel en een groot gevoel van totale onrust. Haar perfectionistische aard en verschillende kort opeenvolgende tegenslagen waren hier mede de oorzaak van. Geheel uit het lood geslagen door het vele hyperventileren bleef ze zeer regelmatig met ziekteverzuim thuis van haar werk. Het vermijdingsgedrag wat ze ging vertonen kon ze nog enigszins in de hand houden door kalmeringsmiddelen te slikken, maar natuurlijk brachten deze geen oplossing. Ze deed van alles om een oplossing te vinden voor haar probleem wat haar tenslotte gelukt is.

Ze volgde een cursus van drie dagen bij een instituut wat gespecialiseerd was op de vakgebieden: hyperventilatie, stotteren en ademhaling. Hier deed ze veel kennis op, ze leerde door middel van oefeningen haar ademhaling en daarmede haar gehele lijf weer terug onder controle te krijgen.

Ook het uitwisselen van ervaringen met lotgenoten hielp haar op de goede weg. Na het volgen van de cursus doet ze thuis verschillende malen per dag ademhalings- en ontspanningsoefeningen, met als resultaat dat de laatste hyperventilatie aanval al ruim een half jaar geleden is. Het afbouwen van de verslavende rustgevende medicijnen heeft haar wel erg veel moeite gekost en ze wil de lezers dus zeker de boodschap meegeven, wees voorzichtig met verslavende medicijnen zoek liever naar andere oplossingen. Paniekstoornis zoek professionele hulp om met de gevoelde angst om te leren gaan.

Bron : http://voedingssupplementenbestellen.nl/paniekstoornis/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s